Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nehoda lietadla v Bratislave. Zlyhal mu predný podvozok
Zdielať na

Nehoda lietadla v Bratislave. Zlyhal mu predný podvozok

Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika bolo dnes skoro ráno oveľa rušnejšie, než zvyčajne. Stalo sa totiž dejiskom havárie nákladného dopravného lietadla Airbus 321 prepravnej spoločnosti DHL.

Najväčší problém bude náklad

Stroju totiž zlyhalo zaistenie predného podvozku a práve tento fakt pri jeho pristávaní zapríčinil jeho zatvorenie. Za následok to malo, že stroj pravidelnej linky z Nemecka vybočil z dráhy a skončil na nose.

Medzi prvými informáciami, ktoré sa objavili na verejnosti bolo, že lietadlo má na palube rádioaktívny materiál. Išlo o časti röntgenových prístrojov. Existovali obavy či sa pri tomto pristátí nepoškodili a neuvoľnili rádioaktivitu. "Miera rádioaktivity bola 10 krát nižšia, ako pri ožiarení hrudníka pri vyšetrení," informovala výkonná riaditeľka DHL Expres Daniela Mišúrová.

Najhorší scenár sa nekonal. "Najväčší problém bude zdvihnutie lietadla a vyloženie nákladu," povedal výkonný riaditeľ letiska Maroš Jančula.

Nikto sa nezranil

Na pristávacej dráhe po nehode začali pracovať záchranné zložky a technici, ktorí chybu preverujú. Ako uvádza denník SME, posádke lietadla sa nič nestalo, no bola z neho evakuovaná. Našťastie, nikto nebol zranený. Letisko vybavuje ostatné lety na druhej pristávacej dráhe.

"Pri pristávaní pravidelnej nákladnej lietadla kuriérskej spoločnosti na bratislavskom letisku dnes o 05.25 h prišlo k poruche prednej podvozkovej nohy, pričom lietadlo opustilo vzletovo-pristávaciu dráhu. Pri tejto udalosti nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb. Letiskové záchranné zložky v spolupráci s mestskými účinne zasiahli. Prepravovaný letecký náklad nie je nebezpečný vo vzťahu k okoliu, nedošlo k úniku paliva ani iných prevádzkových kvapalín. Situácia nemá vplyv na prevádzku letiska. Všetky lety sú vybavované v zmysle platného letového poriadku," informuje hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Téme sa venuje Samuel Migaľ. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

M.H

Súvisiace články

Najčítanejšie správy