Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zruční piloti. Aby bolo hladké pristátie naozaj hladké
Zdielať na

Zruční piloti. Aby bolo hladké pristátie naozaj hladké

Piatková havária nákladného lietadla v Bratislave zrejme preukázala skúsenosť oboch pilotov. Ak teda vyšetrovanie nepreukáže to, že za haváriou je chyba samotnej posádky. Úspešné pristátie s pokazeným lietadlom je však v letectve určite hodné uznania.

Keď zlyhá technika či posádka

Pre pilotov je fatálne zlyhanie techniky a prístrojov lietadla, vždy veľmi stresujúce. Veď zvládnuť kritický okamih, keď zlyhá funkčnosť podvozku lietadla vo fáze pristávania alebo sa náhle vyskytne iná závažná porucha na lietadle, nie je až také jednoduché. Každý pilot s takouto situáciou počas letu počíta.

Nie každému sa však nacvičené úkony pre prípad núdze aj vydaria. Ak pritom zachránia životy cestujúcich alebo aj samotní stroj, vždy môžu hovoriť o poriadnom úspechu.

Najväčším hrdinom za posledné roky je nepochybne americký pilot, ktorý s pokazeným lietadlom núdzovo pristál na ľadovej hladine rieky Hudson pred tromi rokmi.

Iránskym pilotom sa zase pred rokom nevysunuli predné kolesá. Boeing posadili na zadné kolesá a jeho trup držali vo vzduchu tak dlho, až lietadlo zastavili. Zachránili život 113 ľuďom na palube. "S možným výskytom porúch počas letu počítajú aj samotní výrobcovia lietadiel. Pilot postupuje tak, ako bol vycvičený," potvrdil aj  pilot dopravných lietadiel Ján Česnek.

Konečné slovo má až vyšetrovateľ

Napriek tomu, každá nehoda má vždy svoju príčinu. A to, čo sa laikom môže zdať ako excelentný výkon pilota v kritickom okamihu, pre vyšetrovateľov leteckých nehôd to môže znamenať len krízové riešenie predchádzajúcej chyby samotnej posádky. "Až vyšetrovateľ následne vyhodnotí to, či pilot naozaj urobil všetko správne," dodáva Česnek.

Na extrémne prípady zlyhania lietadiel sú špeciálne cvičení vojenskí piloti. A nielen lietadiel. Takto núdzovo pristál pilot s bojovým vrtuľníkom ministerstva obrany pred štyrmi rokmi pri Považskej Bystrici. Obete na životoch žiadne. Ministerstvo obrany následne vyhodnotilo manéver pilota ako excelentne zvládnuté núdzové pristátie s pokazenou helikoptérou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy