Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vianoce pod vodou. Angličania bojujú s dažďom a záplavami
Zdielať na

Vianoce pod vodou. Angličania bojujú s dažďom a záplavami

Juhozápad Veľkej Británie nebude mať pekné Vianoce. Silný dážď a záplavy tu ľuďom robia vrásky. Navyše pre nich nemajú dobré správy ani meteorológovia. Na jednom mieste v Cornwalle bola dokonca kvôli vysokej vode vyhlásená pohotovosť vysokého stupňa. Na ďalších 200 miestach Anglicka a Walesu platí varovanie pred záplavami.

Po malých riekach nasledujú veľké...

Polícia už požiadala motoristov, aby sa vyhýbali okresným cestám a diaľniciam v Devone, ľudia sa majú radšej vyhnúť aj cestovaniu železničnou dopravou.

Silný dážď má však pokračovať aj na Štedrý deň a očakáva sa, že voda v riekach bude stúpať naďalej. Na dvoch miestach v Cornwalle sú v pohotovosti hasiči, aby pomáhali s odčerpávaním vody. Nick Ely z agentúry životného prostredia navyše povedal, že oblasť už viac vody nedokáže vstrebať.

"Hladiny riek budú rýchlo stúpať všade, kde bude pršať. Problémy sú hlavne s malými riekami, ktoré na dážď reagujú rýchlym vyliatím sa z brehov." Keďže je ale povodie už nasýtené, voda stúpa aj na veľkých tokoch.

Pohotovosť aj v Škótsku

Okrem tejto oblasti sú ohrození aj ľudia v grófstvach Devon, Dorset, Západný a Východný Sussex či v južnom Walese a Yorkshire. V Škótsku je povodňová pohotovosť na 24 miestach, varovanie bolo vyhlásené v 18 ďalších.

Podľa predpovedí má ale dážď zosilniť práve v Škótsku, na Štedrý deň sa však zrážky majú vrátiť späť na juhozápad Anglicka. V cornwallskom mestečku Lostwithiel bolo už niekoľko ľudí evakuovaných...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy