Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Extrémna zima v Bulharsku a Rusku. 500 škôl zavretých, -50°C!
Zdielať na

Extrémna zima v Bulharsku a Rusku. 500 škôl zavretých, -50°C!

Stav núdze, 500 škôl zavretých, zablokovaná doprava, obce odtrhnuté od sveta a bez elektriny. Výbuchy kanalizácie, klesajúce ručičky teplomerov a desiatky mŕtvych. Takáto je situácia po vyčíňaní počasia v Bulharsku a Rusku. V druhej z krajín pritom ručička klesla pod -50°C! Za posledných 24 hodín zomrelo 21 ľudí...

Stav núdze v Bulharsku

Silná snehová búrka na severovýchode Bulharska pripravila o život dvoch ľudí. 70-ročného muža našli mŕtveho v centre bulharského černomorského prístavu Varna, o desať rokov mladší zase zmrzol v aute blízko diaľnice. V desiatkach lokalít na východe krajiny bol pritom vyhlásený stav núdze. Stovky obcí sú bez tepla a elektriny, niektoré úplne odtrhnuté od sveta. Kvôli dvojmetrovým snehovým závejom a víchrici...

Diaľnice sú nezjazdné a v centrálnych a východných častiach majú nákladné autá zakázané jazdiť. Pri Sofii stoja kolóny kamiónov, ktoré smerujú do Rumunska a Turecka. Pre školákov viac než 500 škôl tu začali predčasne prázdniny.

-50°C, desiatky mŕtvych v Rusku

Alarmujúca je situácia aj v Rusku. Len za posledných 24 hodín tu zomrelo 21 ľudí, 271 ľudí muselo vyhľadať lekársku pomoc a 147 z nich museli lekári hospitalizovať! Podľa ruských agentúr krajina takto prežíva koniec sveta.

V Moskve už namerali -20°C, v západosibírskych mestách ako Novosibirsk, Tomsk, Omsk a Barnaul až -47°C. Na ruskom Ďalekom východe ručička klesla pod -50°C! Viaceré oblasti sú bez dodávok elektriny, vody alebo tepla. V Saratove dokonca voda z kanalizácie, ktorá explodovala v dôsledku mrazov, vytiekla priamo na cestu a menila sa na klzisko, uvádza Rossijskaja gazeta.

Zadymené ulice

"V niekoľkých mestách na Sibíri sa ľudia snažia uchrániť svoje automobily pred chladom tým, že nechávajú motor zapnutý aj cez noc. Ulice sú potom naplnené hustým dymom," píšu noviny. Mrazy však vyčíňajú aj na juhu krajiny, kde je počasie zvyčajne miernejšie. Ulice miznú pod nánosom snehu. Upokojujúce pritom nie sú ani predpovede počasia. Mimoriadne mrazy majú trvať minimálne do piatku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy