Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rusko a Ukrajinu sužuje tuhá zima. Desiatky ľudí umrzli
Zdielať na

Rusko a Ukrajinu sužuje tuhá zima. Desiatky ľudí umrzli

Viaceré oblasti Ukrajiny a Ruska sužuje taká tuhá zima, akú tam nepamätajú za posledných 70 rokov. Teplota na niektorých miestach klesla až na mínus 50 stupňov. Silné mrazy si vyžiadali desiatky ľudských životov.

Teplota hlboko pod bodom mrazu

Na Ukrajine zomrelo v dôsledku silných mrazov doteraz už 37 ľudí, v Rusku 29. Okolo 70 ľudí okrem toho príde v Rusku denne o život pri požiaroch, ľudia si totiž zakladajú ohne, aby sa zohriali. Európsku časť Ruska, Sibír, ale aj južne položený Kaukaz už viac ako týždeň sužujú mrazy od mínus 18 do mínus 50 stupňov Celzia. Podľa meteorológov ide o najtreskúcejšie mrazy od roku 1938.

Lekári ratujú ľudí s omrzlinami

Lekársku pomoc muselo pre omrzliny na Ukrajine vyhľadať 190 ľudí, pričom 162 z nich bolo hospitalizovaných. V Rusku sa na lekára obrátilo 322 ľudí, pričom iba za posledný deň to bolo 227, v nemocnici muselo zostať 175 osôb.

Zaviate cesty a zavreté školy

V niektorých ruských regiónoch, najmä na Sibíri a Ďalekom východe, deti nemusia chodiť do školy. Mrazy a sneh komplikujú taktiež dopravu. Už tretí deň je zavreté letisko v dagestanskej metropole Machačkale. Krutá zima sťažuje aj dodávky tepla a vody, keďže v extrémnych podmienkach dochádza k častým výpadkom a haváriám.

Pokiaľ veľmi nízke teploty vydržia ešte týždeň, bude to najdlhšie mrazivé obdobie od roku 1955.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy