Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Akrtické mrazy a desiatky mŕtvych. To je zima na Ukrajine
Zdielať na

Akrtické mrazy a desiatky mŕtvych. To je zima na Ukrajine

Každú mrazivú noc zomierajú na Ukrajine desiatky ľudí, najmä bezdomovci. Prežiť na ulici v týchto arktických mrazoch totiž nemá nikto šancu. Podľa posledných informácií o život tu pre zimu prišlo už 84 ľudí. Teploty klesajú hlboko pod nulu, inak to nemá byť ani v nasledujúcich dňoch...

Záchrana v podobe vyhrievaných stanov

Ešte vo februári tohto roka si Ukrajina prežila obrovské mrazy. O život prišlo 130 ľudí. Bezdomovci totiž nemajú šancu prežiť na ulici, niektorí mrznú rovno pod holým nebom. Zdá sa však, že tento rok udrela zima oveľa väčšou silou. Úrady hlásia už 84 mŕtvych.

Vláda preto zabezpečuje provizórne ubytovania s jedlom a kúrením. Ešte vo februári bolo postavených po celej krajine viac ako 3000 vyhrievaných stanov. V mestách, kde ešte nie sú postavené, poskytujú bezdomovcom pomoc v nemocniciach. "Každý, kto potrebuje, môže k nám prísť. My im ponúkame horúci čaj a chlieb s maslom. U nás môžu prečkať celú noc," informovala lekárka Tatiana Michajlova.

Mínus 50 stupňov...

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pomoc lekárov si doteraz vyžiadalo takmer dvesto ľudí. Na ošetrenia prichádzajú kvôli omrzlinám a podchladeniu. Bezdomovci si pritom vyhrievané stavy nevedia vynachváliť. "Veľmi dobre tu je, super, teplo," komentovala bezdomovkyňa pani Ira.

Jeden z takýchto stanov má pribudnúť aj tesne za našimi hranicami, v Užhorode. My sa však, našťastie, takejto arktickej zimy báť nemusíme. "Chladné počasie je, ale zasahuje len východné Slovensko. Najväčšie mrazy sú na Sibíri, pod mínus 50 stupňov, na Ukrajine a v severných častiach Ruska je pod mínus 30 stupňov," dodáva meteorológ Peter Jurčovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy