Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vrah detí stále na slobode, masaker si nakrúcal!
Zdielať na

Vrah detí stále na slobode, masaker si nakrúcal!

Francúzska polícia spustila v súvislosti s pondelkovou streľbou pred židovskou školou jednu z najrozsiahlejších policajných akcií v moderných dejinách krajiny. Úrady vôbec prvýkrát pristúpili aj k vyhláseniu najvyššieho, takzvaného červeného poplachu, ktorý sa týka regiónu Stredných Pyrenejí. Vrah je totiž stále na úteku a najavo vychádzajú ďalšie ohavnosti. Jednou z nich je video, ktoré si mal samotný šialenec aj nakrúcať.

Besnenie si vrah mal nakrúcať

Polícia zistila, že útočník mal zrejme kameru potom, ako si prezreli záznamy z bezpečnostných kamier. Podľa vyšetrovateľov si teda celý masaker zrejme nakrúcal. Kameru mal zavesenú na krku... Aj keď vrah v putách stále nie je, stopy vedú až k armáde. Za útokmi by tak mohli stáť podľa francúzskych médií 3 bývalí dôstojníci, ktorí mali byť z armády prepustení pre sympatie k neonacizmu.

Po stopách páchateľa poprípade páchateľov sa pustilo aj 25 príslušníkov špeciálnych jednotiek, posilnené sú aj bežné rady polície, dozerajúce na frekventované miesta ako autobusové a železničné stanice a letiská. Tieto bezpečnostné opatrenia krajina naposledy nariadila po útoku na americké dvojičky...

Čo znamená červený poplach?

Červený poplach sa týka regiónu Stredných Pyrenejí. Prezident Nicolas Sarkozy na utorok o 11. hodine nariadil vo všetkých školách minútu ticha a dokonca do stredy prerušil aj svoju predvolebnú kampaň.

Červený poplach úradom umožňuje zaviesť rozsiahle preventívne bezpečnostné opatrenia vrátane uzavretia železničných staníc a letísk, ale napríklad aj zastavenia dodávok vody. Do pátrania po masovom vrahovi tiež môžu nasadiť armádu.

Zastrelené tri deti a rabín

Pondelková masakra bola za posledných osem dní už tretím podobným incidentom v oblasti okolo mesta Toulouse. Polícia stále predpokladá, že páchateľom je ten istý vrah. Útočník totiž vo všetkých troch prípadoch použil na zastrelenie svojich obetí zbraň rovnakého kalibru a zakaždým z miesta činu utiekol na ukradnutom skútri.

Jeho prvou obeťou sa stal 11. marca parašutista severoafrického pôvodu. O štyri dni neskôr zastrelil dvoch ďalších vojakov v neďalekom meste Montauban a vážne zranil ich kolegu pochádzajúceho z karibskej oblasti. V pondelok potom pred školou v Toulouse zastrelil tri židovské deti a jedného rabína.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy