Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Belgická tragédia. Rodičia prišli identifikovať mŕtve deti
Zdielať na

Belgická tragédia. Rodičia prišli identifikovať mŕtve deti

Vošli sme do tmy. Zrazu všetkých ohlušil mohutný náraz. Kreslá sa rozleteli a ja som medzi dvomi uviazla - takto opísala otcovi v telefóne náraz belgického autobusu vystrašená školáčka. Je jednou z 24 preživších a zranených v nemocnici. Vyšetrovanie nehody pokračuje, identifikácia obetí tiež. Rodičia 22 mŕtvych detí je už vo Švajčiarsku...

Ťažká úloha rodičov mŕtvych detí

Švajčiarske úrady už určili totožnosť 24 zranených detí, ktoré haváriu prežili. Tri z nich stále bojujú o život. Rodičia 22 mŕtvych detí už pricestovali do Švajčiarska, aby ostatky identifikovali. Pokiaľ nebude možné určiť totožnosť podľa oblečenia, pristúpi sa k analýze DNA. Z 28 obetí boli doteraz identifikované len tri. Dnes tiež navštívili v tuneli miesto havárie.

Prvé telá majú byť do Belgicka prevezené v priebehu dneška a piatka. Belgická vláda preto stiahla zo Španielska dva stroje C-130 Hercules. Pozostatky vodiča, ktorý sedel za volantom, majú byť podrobené pitve. Mohla by pomôcť vyšetrovateľom objasniť príčinu nehody.

Nepomohli ani pásy

Prehovorila aj manželka jedného z vodičov. O smrti manžela sa dozvedela z internetu. "Vždy mi dá vedieť, keď vyráža na cestu, teraz to neurobil. Keď som sa o pol štvrtej zobudila a videla som, že neposlal ani správu, začala som mať obavy. Skúšala som volať, ale odpovedal iba záznamník."

Vyšetrovatelia zatiaľ pracujú s tromi možnými príčinami nehody -  technickou poruchou, chorobou vodiča, alebo ľudským zlyhaním. Privysoká rýchlosť je zatiaľ vylúčená. Väčšina detí bola pripútaná, no pásy ich nedokázali ochrániť.

Štátny smútok v Belgicku

Sedemnásť ranených má belgické občianstvo, traja holandské, jeden poľské a jeden nemecké. Medzi obeťami bola väčšina Belgičanov. 7 z tých, čo neprežili, boli Holanďania. Za mŕtve deti slúžili bohoslužby po celom Belgicku. Iba malou náplasťou na ich žiaľ bude 220 tisíc eur, ktoré vyplatí poisťovňa za každú obeť.

Belgická vláda dnes vyhlásila štátny smútok na piatok, 16. marca. Obete si uctia minútou ticha.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy