Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Masaker v Belgicku. Obeťou aj 17-mesačné bábätko
Zdielať na

Masaker v Belgicku. Obeťou aj 17-mesačné bábätko

Predvianočným belgickým mestom Liege v utorok otriasol útok mladého muža priamo v jeho centre. Do ľudí na autobusovej zastávke hádzal granáty a strieľal po všetkom vôkol seba. Zomreli dvaja 16 a 17-roční tínedžeri, medzi hospitalizovanými ľuďmi bolo aj 17-mesačné bábätko, ktoré večer zraneniam podľahlo...

Policajti našli ďalšiu obeť belgického šialenca. Telo ženy objavili v skladisku, kde mal pestovať konope! Vyšetrovatelia informovali, že ju zabil predtým, než vyrazil do mesta vraždiť... 75-ročná žena, ktorú pôvodne vyhlásili za mŕtvu, je stále nažive a vo vážnom stave v lekárskej starostlivosti.

Smutné Vianoce bude tento rok sláviť Belgicko. Bilancia obetí šialenca stúpla na päť, celkovo zomrelo po šialenej streľbe už šesť ľudí vrátane samotného strelca. Počet zranených pritom stúpol na 120! Najmenej piati ľudia sú zranení vážne a hospitalizovaní v nemocniciach, kde bojujú o život. Lekári sa preto obávajú, že počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

Strieľal 33-ročný Nordine Amrani

Už počas šialenej streľby v utorok popoludní sa polícia snažila zasiahnuť, nikto však nevedel, či ide o skupinu troch či štyroch strelcov. Správy budili zmätok. Napokon vyšetrovatelia oznámili, že išlo o "izolovanú akciu jednotlivca". Motívy pritom stále nie sú známe, čin však nie je hodnotený ako teroristický.

Mladík bol identifikovaný ako 33-ročný Nordine Amrani. Za sebou má pletky so zákonom kvôli drogám, prechovávaniu zbraní a podľa niektorých vyšetrovateľov aj mravnostné delikty. V utorok sa mal dostaviť k policajnému výsluchu. Príčina nie je známa.

Chaos na námestí, izolované centrum

Chvíle hrôzy začali na centrálnom námestí sv. Lamberta popoludní, kedy bolo plné ľudí náhliacich sa na vianočné trhy. Amrani bol oblečený do vojenských maskáčov, vyliezol na strechu pekárstva a odtiaľ hádzal granáty do ľudí a na neďalekú autobusovú zastávku. Potom spustil paľbu.

Zahynul aj on sám, okolnosti jeho smrti ale nie sú jasné. Isté vraj je, že ho policajti nezabili, podľa médií obrátil zbraň proti sebe, iní tvrdia, že ho zasiahla črepina z granátu. Neďaleko námestia bol nájdený aj jeho automobil.

Chaotickú situáciu sa policajti snažili čo najskôr dostať pod kontrolu. Radnica po útoku vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali z domov. Ak boli na nákupoch, mali sa skryť v obchodoch. Automobily a autobusy boli vykázané z centra, vo dvore justičného paláca bola zriadená provizórna služba rýchlej lekárskej pomoci. Lekárske tímy boli povolané aj z Holandska...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy