Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Masaker v Belgicku. Na ľudí v Liege útočil granátmi mladý muž
Zdielať na

Masaker v Belgicku. Na ľudí v Liege útočil granátmi mladý muž

Výbuch sa ozval na jednej zo zastávok v centre belgického mesta Liege. Na mieste ihneď vznikol obrovský zmätok. Podľa belgických médií traja atentátnici odistili niekoľko granátov a začali strieľať do ľudí zo samopalov.. Policajné vyšetrovanie však nepotvrdilo tento počet páchateľov. Čin pripísali jedinému mladíkovi, ktorého obeťami sa stali najmä deti...

Granáty padali medzi ľudí na zastávke

Po granátovom útoku na autobusovú zastávku na hlavnom námestí hlásili zahraničné médiá štyroch mŕtvych. Jedným z nich je tiež atentátnik, ktorý podľa polície útočil sám a po streľbe a výbuchoch spáchal samovraždu. Iní hovoria, že ho zasiahli črepiny granátov.

Medzi obeťami muža identifikovaného ako 33-ročný Nordine Amrani je aj 75-ročná žena a napokon dvaja tínedžeri vo veku 15 a 17 rokov.

"Zo zastávok bolo počuť tri mohutné výbuchy a potom streľbu. Ľudia sa rozbehli na všetky strany. Utekal som sa skryť," povedal jeden zo svedkov. "Bolo počuť rachot ako pri explózii. Ľudia popadali na zem, museli sme utiecť cez tunel," povedal ďalší. Výbuchy zranili 75 ľudí. Medzi asi siedmimi ťažko zranenými, ktorí sú v ohrození života, je aj dvojročné dieťatko, údajne na hranici so smrťou...

33-ročný útočník mal problémy so zákonom

Nordine Amrani mal byť podľa polície už skôr trestaný kvôli obchodu s drogami a zbraňami. Niekoľkokrát bol kvôli tomu aj vo väzení, podľa vyšetrovateľov tu trávil čas aj za mravnostné delikty. V roku 2008 bol odsúdený k 58 mesiacom väzenia za držanie desiatich strelných zbraní a marihuany. Nikdy však nemal žiadne styky s teroristami, nevykazoval ani známky psychickej lability.

Dnes sa mal podľa prokurátorky dostaviť k policajnému výsluchu. Kvôli čomu neupresnila. Miesto toho do centra mesta vyrazil na aute a s batohom na chrbte. V ňom sa nachádzali zbrane - pištoľ, niekoľko granátov a automatická puška. Podľa policajných zdrojov išlo o belgickú útočnú zbraň FN FAL, médiá hovoria o samopale kalašnikov.

Išlo o akciu jednotlivca, tvrdí ministerka vnútra

K útoku došlo okolo obeda na autobusovej zastávke na Námestí sv. Lamberta, kde sídli aj miestny súd a neďaleko sa konali rušné vianočné trhy. "Jednal sám a nepôsobil zmäteným dojmom. Chcel zasiahnuť čo najviac ľudí," povedal agentúre AFP novinár, očitý svedok útoku.

Šialenec strieľal vôkol seba, v istý moment sa dokonca zameral na práve prechádzajúci linkový autobus. Ľudia sa v panike rozbehli do miestnych obchodov, ktoré ich majitelia okamžite zavreli a zabarikádovali sa v nich. Polícia napokon ohradila celé námestie.

Motív zatiaľ neznámy

Motív útoku šialenca zatiaľ nie je známy. Podľa prokurátora však nemal teroristický podtón. Existujú špekulácie, že vo východobelgickom Liéž vyčíňali väzni na úteku.


View Larger Map

Liege_strelba_granáty, výbuch, 15 zranených

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy