Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Muži pri flirtovaní hlas zvyšujú, ženy znižujú
Zdielať na
Veda a technika

Muži pri flirtovaní hlas zvyšujú, ženy znižujú

PARÍŽ / Ak ste v spoločnosti svojej partnerky, nie je vaše správanie sa rovnaké ako inokedy. Zdá sa, že aj hlas prezradzuje city. Svedčí o tom americká štúdia o správaní sa zamilovaných. Hlas tak môže odhaliť aj neveru, píše francúzsky server Gentside.

Hlasový orgán je nepochybne veľkou prednosťou pre tých, ktorí ho vedia náležite využívať. Patrí nielen k tým črtám osobnosti, ktoré hrajú významnú úlohu v komunikácii s ľuďmi, ale môže rovnako odkryť skutočné city

Ženy znižujú tón

Vedci z Albright College v Pennsylvánii dokázali, že sa tón hlasu u mužov a u žien mení, keď hovoria s osobou, ktorá by ich mohla zaujímať z hľadiska milostného vzťahu. Štúdia zverejnená v Journal of Nonverbal Behaviour ukrazuje, že muži zvyšujú hlas. Ženy naopak používajú nižší tón než obvykle. Vedci upresnili, že tento jav je ešte výraznejší, keď ľudia spolu telefonujú.

Vedci požiadali o pomoc dvadsaťštyri heterosexuálnych dobrovoľníkov, ktorí práve prežívali intenzívny milostný vzťah. Každý musel zatelefonovať partnerovi a potom blízkemu priateľovi rovnakého pohlavia a zahájiť konverzáciu dvomi rovnakými vetami: "Ako sa máš? a Čo robíš?" Nahrávky telefonátov potom analyzovalo osemdesiat expertov, ktorí hodnotili ich tón, senzualitu a lahodnosť.

Chcete znieť príťažlivejšie? Páni ťahajú v otázke hlasu za kratší koniec.

K milencovi a partnerovi milší

Experti po vypočutí nahrávok dokázali rozpoznať, kto bol na druhom konci telefónu. Či milenec, milenka alebo priateľ. Niekedy stačili len dve sekundy nahrávky. Vedcom to umožnila hlasová frekvencia, ktorú nevedomky dobrovoľne používali.

"Vzorky hlasov dobrovoľníkov, ktorí zatelefonovali partnerovi, boli klasifikované ako príjemnejšie a viac sexy než vzorky hlasov smerujúcich k priateľovi rovnakého pohlavia,"
uviedla pre The Daily Mail hlavná autorka štúdie psychologička Susan Hughesová.

Hughesová vyjadrila presvedčenie, že tento systém rozlišovania hlasovej frekvencie môže byť používaný pri odhalovaní nevery jedného z partnerov. Neverníci, ktorí toto čítajú, môžu zostať kľudní: zatiaľ sa zmena hlasovej frekvencie pri rozhovore s milencom či milenkou nestala dôkazom pre neveru.

Všetko začína smajlíkom

Flirt na pracovisku začína e-mailom alebo správou SMS. Presnejšie smajlíkmi, ktoré pisateľ použije. Prieskum z roku 2012 ukázal, že smajlíkov v správach používa štyridsať percent žien a desať percent mužov. Často aj pri komunikácii so šéfom.

Hoci v prieskume istej zoznamky až takmer 90 percent respondentov uviedlo, že ide iba o nevinné gesto, ďalšie čísla hovoria o inom. Až priveľa ľudí priznáva, že smajlíci v e-maili, či esemeske odštartovali ich milostný pomer. Aj na pracovisku.

Vďaka nim sa konverzácia uvoľnila a podľa 55 percent žien a 60 percent mužov prišlo neskôr aj na sex.

Zdielať na

Súvisiace články