Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šváby nie sú len hmyz. Raz vám môžu zachrániť život
Zdielať na

Šváby nie sú len hmyz. Raz vám môžu zachrániť život

Určite nebudete výnimkou, ak poviete, že to nie je možné. No predstavte si, že to raz bude pravdou. Hoci vám pri myšlienke na švába behajú po tele zimomriavky a tep sa vám zrýchľuje tak, že by vám hrozil infarkt, dobre čítajte. Záchranárom totiž môže byť práve on.

Chrobák väčšišho vzrastu, ktorý je ešte k tomu nepríjemný na pohľad, by vám raz mohol zachrániť život. Zbavte sa predsudkov a skúste si predstaviť švába ako užitočný hmyz. Ako je to vôbec možné?

Chrobák s mikročipom

Podľa vedca Dr. Alpera Brozkuta, sú šváby "bioroboty, respektíve biologické roboty". Je vedúcou osobnosťou vedeckého projektu na univerzite v Severnej Karolíne. Vďaka tímu tamojších expertov nám možno raz na pomoc pribehne hmyz s počítačovým čipom na chrbte.

Vedci šváby vyzbrojili mikročipom vysielajúcim jemné elektrické vlny. Pomocou ovládača dokážu hmyz navigovať požadovanou cestou. Ak chcú, aby zabočili doľava, pôsobia na jeho práve tykadlo a opačne.

Pribudne aj kamera

Šváb si tak myslí, že je pred ním prekážka a vyhne sa jej. Podobný mechanizmus sa využíva pri jazde na koni. Vedci dúfajú, že by šváby raz na chrbte ponesú aj kameru so senzormi. Dokázali by tak zachraňovať ľudí v sutinách, kam pes neprenikne.

 

Špeciál Bez detí neodídem II. a následnú diskusiu odvysiela televízia PLUS v stredu 19. septembra od 20- tej.

TV JOJ

Súvisiace články