Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Horiaci les a bezbranní hasiči: Príčina požiaru je doteraz neznáma
Zdielať na

Horiaci les a bezbranní hasiči: Príčina požiaru je doteraz neznáma

KALAMENY / Les pri Kalamenoch v okrese Ružomberok bol v plameňoch. Požiar uplynulý víkend likvidovalo desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

"Aktuálne na mieste stále odstraňujeme lokálne ohniská," informoval o situácii Michal Kypus zo žilinského krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru. Hasičom bola udalosť ohlásená v sobotu 9. septembra. Išlo o požiar popadaných stromov po kalamite v lesnom poraste v chránenom vtáčom území Chočské vrchy

"Oheň zasiahol plochu približne stokrát sto metrov. Zásah hasiči vykonali v nedeľu ráno 10. septembra. Dobrovoľným hasičom sa podarilo dostať s technikou približne 200 metrov od požiaru, kde vytvorili hadicové vedenia. O približne 300 metrov nižšie zriadili čerpacie stanovisko, odkiaľ hadicovým vedením dopravili vodu k požiaru," objasnil Kypus. Horelo v teréne, ktorý nebol prístupný pre hasičskú techniku. 

Kyvadlová doprava z obce Malatiná zabezpečovala vodu na požiarisko. Požiar sa podarilo lokalizovať v nedeľu večer 10. septembra. "Zasahovalo 33 hasičov s dvanástimi kusmi techniky. Požiar sa šíril koreňovým systémom," dodal Michal Kypus. Likvidačné práce pokračovali do neskorých nočných hodín. K zraneniu osôb doteraz nedošlo. "Výšku škody sme zatiaľ neodhalili. Príčina vzniku požiaru je doteraz neznáma," uviedol Kypus. 
Vodu na požiarisko zabezpečovali kyvadlovou dopravou z obce Malatiná. V nedeľu, krátko pred 17.30 h, požiar lokalizovali. 

Súvisiace články