Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Migračná kríza: Na Slovensku na nás policajti neútočia, povedal jeden z migrantov
Zdielať na

Migračná kríza: Na Slovensku na nás policajti neútočia, povedal jeden z migrantov

SLOVENSKO / SRBSKO / POĽSKO / Hraničný priechod medzi Slovenskom a Poľskom zaznamenáva zvýšený pohyb utečencov. Migrantov, ktorí sa chcú dostať do Nemecka, no v Poľsku ich zadržia, nám poľská hraničná stráž vracia. Je to na základe vydaného potvrdenia o zotrvaní cudzinca na území Slovenska. Pocítili to najmä v obci Skalité, pretože najbližší priechod medzi Slovenskom a Poľskom je práve Skalité – Zwardoň. Na srbsko-maďarských hraniciach je situácia pokojná. Náš štáb stretol prvých migrantov až na severe Srbska. V táboroch čakajú na svoju príležitosť cestovať ďalej. Maďarsku a Rakúsku by sa najradšej vyhli. Slovensko považujú za bezpečnú krajinu, cez ktorú sa dostanú do Nemecka.

Problematické potvrdenie

Za posledných desať dní sa v Skalitom pohybovalo až 200 migrantov, situáciu tak musela obec urgentne riešiť. Tvrdia, že utekajú zo Sýrie, na hraničnom priechode vystúpia z poľských policajných dodávok, kde si ich preberie slovenská cudzinecká polícia, a pustí ich. Prirodzene smerujú do najbližšej obce Skalité.

"Títo ľudia nemajú žiadne doklady, majú naozaj iba potvrdenie zo slovenskej strany od cudzineckej polície o zotrvaní na území SR a práve preto nám ich tí Poliaci vracajú," vyjadril sa starosta obce Skalité Jozef Cech. Azda najvypuklejšia situácia nastala v stredu, keď do dediny naraz prišlo až 50 utečencov, postávali pred obchodom a zložili sa v areáli základnej školy.

"Robia kadejaké veci, sú dlhšie obdobie na ceste, museli sme zasiahnuť, poskytli sme im možnosť sa osprchovať," dodal starosta. "Kolegyne z obecného úradu prichystali čaj, horúcu vodu a dali sme im možnosť, aby si nabili mobilné telefóny. Občania priniesli prikrývky, sú tu chladné noci," informovala pracovníčka obce Anna Časnochová.

Obyvatelia sú rozdelení na dva tábory. Na jednej strane chcú pomôcť, na tej druhej majú obavy. Zasadol krízový štáb, riešenie však nenašli. V obci je nateraz aspoň viac hliadok. "Polícia vypomáha pri riešení migračnej krízy zvýšeným počtom policajtov, ktorí zabezpečujú prevoz a stráž migrantov v spolupráci s úradom hraničnej a cudzineckej polície," avizovala Zuzana Šefčíková, hovorkyňa KR PZ v Žiline.

"My nechceme prísť do situácie, že sa naša obec stane nejakým miestom, kde tí migranti budú prichádzať, lebo im dáme všetko, my môžeme pomôcť, ale nemôžeme suplovať štát," dodal starosta. Problém je aj podľa starostu práve v rozhodnutí, ktoré migranti dostávajú iba na Slovensku. Vláda navrhuje opatrenie o pobyte cudzincov zo zákona vypustiť.

Odkiaľ prichádzajú migranti?

Z hlavnej cesty je to len kúsok. Miestni nás upozorňujú, aby sme tadiaľ sami nešli. No keď prichádzame na miesto, nájdeme tu len oblečenie, zubné kefky či doklady. Čerstvé zemiaky rozhádzané na zemi či konzervy naznačujú, že opustený dom poskytoval niekomu útočisko. Pár kilometrov ďalej na periférii mesta Subotica je už ale rušno. V oficiálnom utečeneckom centre sa pohybujú desiatky až stovky utečencov. Nakrúcať vo vnútri areálu nie je možné.

Väčšina z nich hovorí, že pochádza zo Sýrie či Afganistanu a ich vytúženou krajinou je Nemecko. Mnohí sa na kameru nechceli vyjadriť, vraj sa boja. Jeden z nich, Hassan, sa ale predsa len odvážil. Hovoril, že je zo Sýrie. Odtiaľ odišiel potom, ako Islamský štát ovládol časť krajiny. Predal vraj všetko, čo mal.

"Je tam vojna. Nielen ja, každý, kto vedel, predal všetko, čo vlastnil," povedal Hassan. "Za cestu som zaplatil vyše 5 000 eur. Bol som istý čas v Turecku. Neskôr som odišiel do Bulharska." Krajinou prechádzali v skupinách. Mnohí z nich nám hovorili o potýčkach s bulharskou políciou, jeden z nich ukázal aj poranenie na nohách.

Sýrčan chce ísť do Nemecka cez Maďarsko a následne cez Slovensko. Vysvetlil nám aj dôvod. "Na Slovensku na nás policajti neútočia. Cesta je bezpečná a dostaneme oficiálny doklad. Z táborov máme povolené odísť." V Maďarsku by ho totiž nedostal. Orbánova vláda ich tri roky odmieta registrovať a posiela ich naspäť do Belehradu. Migrantov, ktorých ale maďarskí policajti nechytia, idú ďalej. Zodpovednosť tak za nich majú okolité štáty vrátane Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy