Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štvorkolkári si svoje mašiny umývali v Národnom parku, hrozí im väzenie
Zdielať na

Štvorkolkári si svoje mašiny umývali v Národnom parku, hrozí im väzenie

KRÁĽOVA LEHOTA / Leto láka do prírody nie len turistov, ale aj štvorkolkárov. Veľká časť z nich sa však nedrží určených trás a jazdia si ako sa im zachce. Výsledkom je hluk ozývajúci sa na kilometre ďaleko, vystrašená zver, rozryté cesty a chodníky. Nepomáha ani hrozba ročného väzenia.

Štyria muži si evidentne prišli do koryta Čierneho Váhu umyť zablátené štvorkolky. To zrejme netušili, že medzi pobúrenými okoloidúcimi je aj jeden z najaktívnejších slovenských ochranárov prírody.

"Aj iných ľudí to rozčúlilo a odišli odtiaľ preč, lebo prišli do prostredia, kde očakávali, že bude ticho a pekná, čistá rieka," hovorí ochranár Erik Baláž. 

Jeho manželka si štvorkolkárov natočila na mobilný telefón. Zjavne ich to vyprovokovalo k ešte agresívnejšej jazde. "Je to ochranné pásmo Národného parku Nízke Tatry, je to aj chránené územie, ale bez ohľadu na to, je táto činnosť nelegálna, a preto manželka podala trestné oznámenie na políciu," pokračuje ochranár.

Polícia potvrdila, že v súvislosti s uvedeným prípadom, obdržali písomný podnet vo veci podozrenia z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V prípade dokázania viny, hrozí páchateľom väzenie až na jeden rok. Keďže štvorkolky, ktoré sa preháňali Čiernym Váhom nemali evidenčné čísla a muži boli maskovaní prilbami, vypátrať ich identitu nebude jednoduché. Polícia preto apeluje na ľudí, ktorí sa stanú svedkami podobného konania, aby hneď kontaktovali políciu.

Súvisiace články