Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nebezpečný zásah. Hasičovi išlo o život
Zdielať na

Nebezpečný zásah. Hasičovi išlo o život

KRAĽOVANY / Našich hasičov už pri zásahoch neprekvapí asi žiadna situácia. Dokážu zlaňovať ako horolezci, či píliť stromy ako skúsení lesní robotníci. Napríklad vtedy, keď je v ohrození most, pod ktorým prúdi divoká rieka a naplavuje nebezpečné kmene stromov.

Hasiči boli zavolaní na nezvyčajný zásah, stromy ohrozovali cestný pilier. Najprv sa dobre rozhliadli, viaceré istiace laná uviazali a odvážne sa hasič začal pomaličky spúšťať do hĺbky asi 12 metrov.

"Výjazd bol náročný z dôsledku použitia lezeckej techniky a náročnosti zlaňovania sa, nakoľko nebolo stabilné podlažie pod príslušníkom, ktorý odsTraňoval prekážku," hovorí veliteľ zásahu Štefan Juriga. 

Najťažšie bolo prepíliť naplavený storočný kmeň stromu. Okrem toho, že hasič pri pílení stál na nestabilných naplaveninách, hrozilo aj to, že keď strom prepíli,
môže dojsť na prúdiacej vode k pohybu veľkého kmeňa a naplavenín, ktoré mohli hasiča zasiahnuť. Preto bol po celý čas tento hasič istený napnutými lanami, aby ho rýchlo kolegovia vedeli vytiahli hore.

"Následne boli stromy, kmene prerezané," opisuje technik Patrik Michalica. Tento zásah bol viac ako dôležitý. Zachytené kmene stromov po nedávnych dažďoch totiž narušovali stabilitu mostného piliera. "Ak by sa to neodstránilo, mohlo by dojsť postupnému poškodeniu piliera mostu," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.

Súvisiace články