Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrad Strečno je poškodený, hrozí uvoľnovanie kameňov na cestu
Zdielať na

Hrad Strečno je poškodený, hrozí uvoľnovanie kameňov na cestu

STREČNO / Pri sanácii posunutého hradného brala, ktoré visí nad cestou v úseku Strečno, zistili odborníci ďalšiu veľmi dôležitú skutočnosť. Problém má aj samotný hrad. Niektoré časti stien sú také zvetrané, že ich bude potrebné dôkladne opraviť.

Keď horolezci začali opravovať bralo, vyšlo najavo, že aj hrad je porušený. Vetry, mrazy či dažde sa podpísali na stenách, ktoré by sa mohli v budúcnosti zdeformovať. Pri rekonštrukcii v dobách socializmu použili stavbári na spojenie kameniva cement. Teraz budú murovať s vápennou maltou tak, ako v minulosti. "Tam sú niekde miestami už aj vypadnuté kamene a vznikajú kaverny, čiže vlastne tá hrana muriva nie je posadená priamo na skale, ale sú tam dutiny," opisuje situáciu statik Jozef Závacký.

Opravou poškodených múrov chcú predísť nebezpečenstvu, ktoré by tu v budúcnosti mohlo hroziť. Teda, že by sa uvoľnené kamene mohli zrútiť na frekventovanú cestu. "Na mnohých miestach sú veľmi nevhodne vyústené chŕliče dažďovej vody, tam prichádza k sústredenému vyplavovaniu tej malty,“ hovorí Jozef Závacký.

Ľudia, ktorí majú v pláne cez prázdniny si pozrieť hrad, sa nemusia obávať, jeho brány zatvorené nebudú. Spozornieť by mali vodiči. Počas týchto prác nebude na ceste popod Strečno vylúčená doprava.

Súvisiace články