Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajt, ktorý podcenil volanie o pomoc na tiesňovú linku, príde o prácu
Zdielať na

Policajt, ktorý podcenil volanie o pomoc na tiesňovú linku, príde o prácu

TVRDOŠÍN / V uplynulých dňoch odviedli policajti na Orave veľmi dobrú a rýchlu prácu pri pátraní po neznámom mužovi, ktorý mal sexuálne zneužiť maloletú školáčku, výsledkom ktorej bolo zadržanie z tohto skutku podozrivého 35-ročného Mareka z Tvrdošína. Vyšetrovateľ podozrivého obvinil zo zločinu sexuálneho násilia a podal návrh na vzatie do väzby, ktorý súd akceptoval. Obvinenému mužovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až pätnásť rokov.

Prácu oravských policajtov zatienila skutočnosť, že kolega obsluhujúci linku 158, na ktorú sa maloletá školáčka obrátila, neadekvátne vyhodnotil jej oznámenie. Konanie policajta, obsluhujúceho tiesňovú linku 158 z Krajského riaditeľstva PZ v Žiline, ktorý neprikladal náležitý význam oznámeniu maloletej školáčky z Oravy bolo nesprávne a bude za svoje neprofesionálne správanie niesť zodpovednosť.

"Na margo kolegu, ktorý zdvíhal tiesňovú linku. Polhodinu predtým, ako prijímal tento hovor, zneužil túto linku neplnoletý občan. O to viac ma to mrzí, že sa policajtom podarilo úspešne zistiť páchateľa tohto trestného činu a táto práca bola znegovaná pochybením dispečera,"  povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

S volaniami detí, či nezrozumiteľnými volaniami sa na tiesňovej linke 158 policajti stretávajú pomerne často. Štatistiku takýchto volaní polícia nevedie. Aby v budúcnosti k podobným zlyhaniam na linke 158 nedochádzalo prijal riaditeľ KR PZ v Žiline opatrenia, ako napríklad: všetci policajti obsluhujúci tiesňovú linku 158 sú pred začiatkom služby oboznamovaní ako správne vyhodnocovať  nezrozumiteľné volania a ako v ich prípade postupovať. Zároveň sú pripravené periodické školenia policajtov, ktorí obsluhujú tiesňovú linku 158, za účasti psychológov KR PZ v Žiline, vo vzťahu ku komunikácii s volajúcim na tiesňovú linku 158.

Súvisiace články