Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Liptov hlási rekordnú sezónu. Za nárast tržieb môže situácia vo svete
Zdielať na

Liptov hlási rekordnú sezónu. Za nárast tržieb môže situácia vo svete

LIPTOV / Plné hotely, reštaurácie a dlhé rady pred atrakciami. Podnikatelia v cestovnom ruchu na Liptove hlásia najlepšiu sezónu za posledné roky. Podľa viacerých si dokonca zaslúži prívlastok rekordná. Návštevnosť horských stredísk ťahali opäť Slováci, ale zrodili sa aj prekvapenia.

Bezpečnostná situácia vo svete postavila cestovný ruch hore nohami. Liptáci však ukázali, ako sa aj z tejto zdanlivej nevýhody dá vyťažiť. "Nárast tržieb je o desať percent," uviedla Iveta Chovanová, riaditeľka hotela Tri studničky. "Asi o 40 percent," hovorí o nárastu tržieb vedúci prevádzky ZOO Kontakt. 

Letná sezóna na Liptove lámala rekordy. "Jedna z najúspešnejších, čo sa odvíjalo aj na našich tržbách," pochvaľuje si majiteľ Koliby Strachanovka Ján Strachan. "Liptov znovu potvrdil, že patrí k destináciám s najkomplexnejšou ponukou služieb," hovorí predseda predstavenstva OOCR Región Liptov. 

Veľká ponuka podujatí 

Zohnať ubytovanie bolo v ostatných troch mesiacoch takmer nemožné, o čo sa postarala široká ponuka aktivít a zaujímavých podujatí. Napríklad do Honby za pokladmi Liptova sa zapojilo o dvadsať percent  viac dovolenkárov ako v roku 2015. "Bol o to veľký záujem, pretože to bolo motivačné pre celé rodiny," uviedla Martina Bačíková z Informačného centra Liptovský Mikuláš. 

Návštevnosť regiónu ťahali, podobne ako po minulé roky, najmä domáci a Česi, ktorí v lete stavili na istotu. "Opäť sa vracajú na Slovensko, pretože nie je priaznivá situácia vo svete," hovorí riaditeľka hotela Tri studničky Iveta Chovanová.

Turisti z Izraela

Medzi exotickými návštevníkmi dominovali turisti z Izraela. "Je ich viac ako 50 percent," dodáva Chovanová. Dôvodom je najmä nové priame letecké spojenie do Popradu.

Napriek množstvu prírodných krás to turistov v lete ťahalo aj do miest, kde sa postarali o nejedno prekvapenie. "Zaznamenali sme desaťnásobne vyššiu návštevnosť kostola sv. Mikuláša a to najmä vďaka audiosprievodcovi," uviedla Martina Bačíková.

Atrakcia medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovcom - Dom hore nohami:

SITA

Súvisiace články