Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Tatrách sa zrútila časť električkového mosta, oprava potrvá niekoľko týždňov
Zdielať na

V Tatrách sa zrútila časť električkového mosta, oprava potrvá niekoľko týždňov

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách sa zrútila časť električkového mosta. Nehoda sa stala na trati medzi Vyšnými Hágmi a Novou Poliankou. Tesne pred tým po moste prešla električka s ľuďmi. Podľa informácií TV JOJ bude trať nefunkčná niekoľko týždňov.

"Trať je čiastočne vo vzduchu. Ľavá strana ostala pevne na zemi," uviedol veliteľ hasičov Marián Lopúch. pravá strana mosta je podmytá od potoku. To je dôvod zosuvu pôdy. 

Spadnutý most, ktorý pravidelne kontrolujú, vyľakal aj zamestnancov železníc. Tí boli neďaleko a práve oni si všimli, že sa niečo stalo. "Na miesto boli privolaní odborníci železníc, ktorí spravujú mosty na zistenie rozsahu poškodenia a stanoveniu dĺžky opravy," uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková. 

"Časť mosta na trase Tatranskej elektrickej železnice sa samovoľne zosunula dnes dopoludnia o 9:19 medzi Poliankou a zastávkou Danielov dom. Poškodený bol takzvaný parapet mosta, mostná klenba ostala celá,“ priblížila udalosti Martina Pavliková, hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky. Na miesto bolo vyslaných sedem hasičov s dvoma kusmi techniky.

Doprava obmedzená do odvolania

Železničná doprava je podľa Pavlikovej až do odvolania obmedzená. "Namiesto vlakov budú v úseku Tatranská Polianka – Vyšné Hágy a v nočných hodinách v úseku Nový Smokovec - Vyšné Hágy premávať autobusy. Zdržanie pre cestujúcich sa oproti cestovnému poriadku odhaduje zhruba na päť minút,“ povedala.

Ako ďalej Pavliková informovala, betónový most prechádza ponad potok, postavený bol v roku 1910 a má dĺžku 7,3 metra. "Pravidelne bol kontrolovaný a má potrebné revízne správy, príčina jeho zosuvu sa vyšetruje,“ doplnila. Známa zatiaľ nie je ani výška škody. Železnice odhadujú, že oprava potrvá niekoľko týždňov.

Súvisiace články