Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranári pátrali po poľskom turistovi, našli ho mŕtveho
Zdielať na
Krimi

Záchranári pátrali po poľskom turistovi, našli ho mŕtveho

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári pátrali od 27. júla spolu s poľskými kolegami po nezvestnom 39-ročnom poľskom turistovi. V sobotu 30. júla ho našli mŕtveho v spádnici Lastovičej štrbiny vo Vysokých Tatrách.

Mobil turistu bol nedostupný, a tak rodina požiadala o pomoc záchranárov.

Prvé informácie o pohybe turistu boli, že sa vybral 22. júla z poľskej strany na Rysy a pravdepodobne mal zostúpiť na slovenskú stranu Vysokých Tatier. S rodinou bol naposledy v kontakte 23. júla.

Spolupráca záchranárov

Poľskí záchranári požiadali slovenských o pomoc 27. júla večer. Na druhý deň ráno skúsili naši záchranári prostredníctvom polície lokalizovať turistov mobil.

Údaje potvrdili, že jeho mobil bol zaregistrovaný v sieti podtatranskej obce 23. júla. O jeho ďalšom pohybe však nemali záchranári žiadne informácie.

Pomoc turistov

Jeho rodina následne zverejnila jeho fotografiu a popis na sociálnej sieti. Poľským záchranárom sa tak ozvali náhodní turisti z Poľska, ktorí hľadaného turistu videli 24. júla na Téryho chate. Informácií o jeho plánoch ale bolo viacero.

Turista chcel pravdepodobne ísť Jordánovou cestou na Lomnický štít alebo na Baranie rohy.

Pátranie

Záchranári začali pátrať na zemi, zároveň požiadali letku ministerstva vnútra o poskytnutie vrtuľníka na pátranie zo vzduchu.

Počasie ale v posledné dni nebolo priaznivé na nasadenie leteckej techniky. Poveternostné podmienky im ale 30. júla podvečer dovolili prehľadať lokalitu Malej Studenej doliny aj zo vzduchu.

Nezvestného turistu našli

Štvoricu horských záchranárov naložil vrtuľník letky rezortu vnútra na heliporte v Starom Smokovci. Postupne prelietavali z každej strany hrebeň od Lomnického štítu až po Ľadový štít.

Približne po 45 minútach lietania našli z vrtuľníka telo nezvestného Poliaka. Záchranárov následne vysadili na mieste, aby nabalili telesné pozostatky. V Starom Smokovci odovzdali telo turistu polícii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy