Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dávida zasiahol v Tatrách blesk: Bol som dezorientovaný a bez zmyslov
Zdielať na
Krimi

Dávida zasiahol v Tatrách blesk: Bol som dezorientovaný a bez zmyslov

VYSOKÉ TATRY / Devätnásťročný Dávid si piatok 1.júla zapíše ako druhý dátum narodenia. Pod Slavkovským štítom ho zasiahol blesk. Spolu s ním výboj dostal aj pred ním idúci 52-ročný český turista. Oboch odhodilo. Dávid ostal v bezvedomí, z ktorého ho prebrala jeho priateľka a ostatní členovia skupiny.

"Tú búrku sme nečakali. Prišlo to zo sekundy na sekundu. Okamžite sme sa otočili a išli sme dole," opisuje Dávid. Zásah bleskom si nepamätá. "Len to, ako ma prebrali a videl som vrtuľník," pokračuje.

Pes zomrel

Bolela ho hlava aj chrbát. Čo sa stalo, mu prezradila jeho priateľka. Kráčala za ním. Dávid držal psa a pred ním išiel český turista. "Pána a priateľku odhodilo a pes zomrel. Prúd zo mňa prúdil do neho," vysvetľuje Dávid.

Záchrana musela prebehnúť veľmi rýchlo, počasie sa menilo. Leteckí a zdravotní profesionáli sa snažili čo najrýchlejšie odniesť turistov z terénu. "Bol som dezorientovaný a bez zmyslov. Pes ma zachránil," myslí si Dávid.

Spálené nohy a krk

Mladý muž hory miluje a nezmení sa to ani po zásahu bleskom. Túži vyliezť na Kriváň, Rysy a pozrieť sa do Álp a Himalájí. "Rešpekt pred horami mám a aj som mal. Viem, čo výška a skaly obnášajú," povedal.

Dávid má spálené nohy a časť krku, zostáva v nemocnici. Tak isto aj Čech Adam, ktorému blesk zasiahol pätu. Cíti sa dobre a chce pokračovať v dovolenke v Tatrách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy