Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nočná tragédia: Po požiari v domove dôchodcov našli dve telá
Zdielať na

Nočná tragédia: Po požiari v domove dôchodcov našli dve telá

Pred pár dňami vypukol požiar v Michalovciach. V byte uväznil dôchodkyňu:

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / Hasiči zasahovali v noci z piatka na sobotu v Zemianskych Kostoľanoch. V miestnom domove dôchodcov totiž vypukol požiar. Následkom nešťastia našli dve osoby bez známok života, ďalšie osoby sa zranili. Informovala o tom TV JOJ v tlačovej správe Katarína Križanová, hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

K nešťastiu došlo krátko po druhej hodine rannej. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar vypukol v jednej z izieb, pričom zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu," priblížila Katarína Križanová. 

Na izbách boli dôchodcovia, vo viacerých prípadoch aj imobilní, korí mali problémy dostať sa sami von z budovy. Horší ako samotný oheň bol ale v tomto prípade hustý dym, ktorý sa rýchlo rozšíril po celom zariadení.

V jednej z izieb našli hasiči dve osoby bez známok života. Ďalších 18 osôb utrpelo následkom požiaru zranenia rôzneho rozsahu. Sedem dôchodcov je v bojnickej nemocnici, z toho jeden je na áre na umelej pľúcnej ventilácii. "Jednalo sa o inhalačné traumy, boli stabilizovaní, ale keďže to boli najmä ležiaci a starší pacienti, tak sú rizikovejšia skupina a boli prijatí na sledovanie," upresnil námestník bojnickej nemocnice Milan Henčel. 

Hasiči zo zariadenia evakuovali celkom 48 osôb, nakoľko priestory boli silno zadymené. Hasičom sa zo zadymenej budovy podarilo ľudí evakuovať cez okná. Viacerí z nich ale mali dýchacie ťažkosti. 

O ostatných sa postaralo vedenie obce v kultúrnom dome, ktorý je asi 100 metrov od zariadenia. Ráno ich potom previezli do zámočku v časti Dolné Lelovce, kde budú dočasne ubytovaní, a to až do doby, kým nebude budova zariadená opäť obývateľná. "26 klientov tam išlo a časť išlo domov k rodinám. Budú tam bývať dočasne, až kým nebude prevádzka obnovená v domove sociálnych služieb," skonštatovala Jana Školíková, starostka obce Zemianske Kostoľany.

Na pomoc privolali aj psychológov HaZZ a PZ SR, ktorí zabezpečujú krízovú intervenciu. "Hasiči v spolupráci so ZZS momentálne transportujú osoby do náhradného ubytovacieho zariadenia, kde nájdu svoje dočasné útočisko. Pri udalosti zasahovalo takmer 40 profesionálnych hasičov z Prievidze, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Bánoviec nad Bebravou a členov DHZ obcí Zemianske Kostoľany a Bystričany," uviedla v ranných hodinách Katarína Križanová. 

Miesto nešťastia si prišiel osobne pozrieť aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek. "Momentálne sa na mieste nachádza aj expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z PTEÚ MV SR v Bratislave," dodala Katarína Križanová. 

Príčina vzniku požiaru je nateraz neznáma. "Vyšetrovateľ z Prievidze začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," informovali policajti na svojom profile na sociálnej sieti. 

Pri vážnej nehode auta s kamiónom došlo k požiaru. Vodič auta zrážku neprežil: 

Súvisiace články