Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia sa búria, nechcú plazmovú spaľovňu komunálneho odpadu v Seliciach
Zdielať na

Obyvatelia sa búria, nechcú plazmovú spaľovňu komunálneho odpadu v Seliciach

SELICE / Konečné rozhodnutie o výstavbe takzvanej plazmovej spaľovňe komunálneho odpadu v Seliciach je v rukách ministerstva životného prostredia. V piatok sa ale konalo búrlivé verejné rokovanie v miestnom kultúrnom dome. Podľa odborníčky na ovzdušie podobné zariadenia v Európe síce fungujú, ale zatiaľ len v takzvaných laboratórnych podmienkach.

Verejné prerokovanie zámeru na vybudovania zariadenia na vysoko teplotné zhodnocovanie komunálneho odpadu v katastri Selíc stanovili na piatok na deviatu hodinu ráno. Aj tak sa v kultúrnom dome zišla približne stovka obyvateľov z celého regiónu. Tí svoj názor dali najavo skôr, ako investor stihol priblížiť podrobnosti.


"Sme si to prečítali, všetko a vieme, o čo sa jedná, nikto to nechce, prosím vás," reagujú ľudia. "Tu vidíte 90% pracujúcich ľudí, ktorí si vybrali kvôli tomu dovolenku, nechceme zničiť prírodu, ničiť zdravie," pridali sa ďalší. 

"Petíciu proti spaľovni podpísalo 11 400 obyvateľov," uviedol János Restár, starosta obce Vlčany. Starosta Selíc sa k zámeru na kameru nechcel vyjadriť, písomne nám oznámil, že obec stanovisko k investičnému zámeru vydá na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva.

"Očakávali sme takéto niečo, je to tichá prevádzka, je to celé opláštené celé, na rozdiel od zahraničných, ktoré sú pod holým nebom, nemyslíme si, že by tam prišlo k nejakým únikom. To sa projektuje presne na to miesto," argumentuje Natália Hrachalová, konateľka SPV Dálovce s.r.o. 

"Nikde v Európe ešte nie je v prevádzke na komunálny odpad takéto zariadenie, je to aj kvôli tomu, že ten komunálny odpad je veľmi rôznorodý," vysvetlila Alena Popovičová, špecialistka na ochranu ovzdušia. 

Skládkovanie komunálneho odpadu, čo je druhá najhoršia alternatíva likvidácie, postupne zaniká. Odpad ale produkujeme aj naďalej. "Myšlienka nie je zlá, len takéto zariadenia doteraz fungovali len v laboratóriu, za riadených podmienok, že sme vedeli presne, čo tam vstupuje. Či my sme práve tá krajina, ktorá si trúfne ísť bez poloprevádzky priamo do ostrej prevádzky, a ešte v prípade takejto lokality, ako je Žitný ostrov, to už nechám na zváženie kompetentných," dodala Popovičová. 

Kvôli nebezpečným látkam v okolí Strážskeho sa testuje pôda, stromy, aj zvieratá. Viac už Peter Sabo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy