Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Roman, ktorého obžalovala obvinila z vraždy kamaráta, pozná trest
Zdielať na

Roman, ktorého obžalovala obvinila z vraždy kamaráta, pozná trest

DOLNÁ MARÍKOVÁ / Štyridsaťpäťročný Roman z Dolnej Maríkovej, ktorého obžaloba vinila z vraždy kamaráta, spoznal trest. Podľa rozhodnutia senátu okresného súdu v Trenčíne, by mal za mrežami zostať do konca života. Podľa súdu bolo dostatočne preukázané, že 62-ročného muža dobodal, vyzliekol donaha a telo vyhodil na hnoj. Jeho oblečenie potom spálil. Obžalovanému priťažilo aj to, že už za vraždu raz odsúdený bol.

Doživotie – takýto verdikt vyhlásil senát okresného súdu v Trenčíne v prípade vraždy advokáta v Dolnej Maríkovej. Šesťdesiatdvaročného muža mal podľa obžaloby zavraždiť 45-ročný Roman. Jeho nehybné sa nahé telo našli koncom novembra 2013 na hnoji v Dolnej Maríkovej.

"Poškodeného pravdepodobne drevenou palicou udrel do hlavy a do trupu a najmenej sedemkrát bodol nožom do krku a do hrudníka," povedal hovorca krajského súdu Trenčín Roman Tarabus pred tromi rokmi.

"Ja sa priznávam, v sebaobrane, to zabitie. Ja som iba ho schmatol za ruku a som manipuloval s jeho rukou," hovorí obžalovaný Roman. Obžalovaný sa ku skutku na začiatku priznal. Potom ale výpoveď zmenil a tvrdil, že je nevinný.

Okresný súd ho najskôr poslal za mreže na doživotie. Krajský súd prípad vrátil. Zachránili ho výpovede znalkýň. Podľa nich bol v čase skutku opitý a nepríčetný. Dostal osem rokov, pretože prípad preklasifikovali na trestný čin opilstva. S rozhodnutím sa ale nestotožnil Najvyšší súd a preto sa vo štvrtok pojednávalo opäť. Aj tentoraz prišli na rad výpovede znalcov.

"Jedná sa o ťažkú poruchu osobnosti, kedysi sme to označovali ako psychopatia," hovorí súdny znalec Svetozár Droba. Slová znalca obžalovaný niesol ťažko. V pojednávacej miestnosti neustále vykrikoval a rušil priebeh procesu.

Sudca ho z miestnosti vykázal trikrát. Neustále opakoval, že je nevinný a chce ísť na slobodu. "On je nebezpečný z psychiatrického hľadiska samozrejme. Keby sme ho teraz pustili, išiel by do najbližšej krčmy a možno by niekomu aj zle urobil," dodal Droba. Verdikt senátu bol nekompromisný. Vymeral mu najvyšší trest.

"Za to sa odcudzuje k trestu odňatia slobody na doživotie," hovorí predseda senátu. Po vynesení rozsudku opäť neudržal nervy na uzde a museli ho vyviesť. Okamžite sa odvolal.

Pätnásťročný tínedžer sa chcel predviesť pred kamarátkami. Skončilo sa to tragédiou: