Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obrovský zosuv svahu v Handlovej: Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu
Zdielať na

Obrovský zosuv svahu v Handlovej: Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

HANDLOVÁ / Do Handlovej smerovali v piatok (30. júna) večer všetky záchranné zložky. Na Morovnianskom sídlisku sa zosunul svah. Stalo sa to na stavbe obchodného centra. Kvôli bezpečnosti museli evakuovať aj neďalekú bytovku.

Podľa miestnych sa svah zosunul v priebehu niekoľkých sekúnd. Tony hliny našťastie nikoho nezasypali. Svah sa zosunul na stavenisku, v miestach, kde má vyrásť nákupné centrum. Nával hliny nezastavil ani oporný múr, ktorý tu nedávno postavili. Na miesto okamžite prišli hasiči, policajti aj záchranári. Nikomu sa našťastie nič nestalo. Nad zosuvom vedie železnica, preto premávku okamžite zastavili. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Ľudí z neďalekej bytovky museli evakuovať.

Bytovku muselo opustiť približne 150 ľudí. Bývanie si našli prevažne u príbuzných. Domov sa budú môcť vrátiť až potom, ako celý svah skontrolujú statici a vylúčia jeho ďalší zosuv. Polícia situáciu na stavbe preveruje z kamerových záznamov a privolá znalca na posúdenie rozsahu zosuvu a rizík. "Od posúdenia závisí ďalší postup návratu obyvateľov do bytového domu, ako aj pokračovanie stavby a jej zabezpečenia," uviedla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Polícia začala v súvislosti s piatkovým zosuvom pôdy v Handlovej trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Trenčianska krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti, kde zverejnila aj VIDEO zrútenia oporného múru.

Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj

Súvisiace články