Skoro jasno
15°
Bratislava
Obcou sa šíril príšerný zápach. Po dni pátrania prišli na jeho zdroj
Zdielať na

Obcou sa šíril príšerný zápach. Po dni pátrania prišli na jeho zdroj

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / Vo štvrtok sa neznesiteľný zápach šíril obcou Zemianske Kostoľany pri Prievidzi. Obyvatelia volali na tiesňovú linku a sťažovali sa na problémy s dýchaním. Po príčine pátrali desiatky hasičov, expertov, ale aj plynári. Smrad bolo v dedine cítiť aj dnes ráno. A jeho príčinu vypátrala starostka!

Zápach sa šíril aj v piatok, opäť pribúdali sťažnosti. Starostka a jej zamestnanci začali dôkladne pátrať. Prezreli každý jeden objekt. A boli úspešní. Zápach sa šíri z kontajnera, ktorý je uložený v areáli bývalého družstva v Zemianskych Kostoľanoch. "Narazili sme na tento objekt, ako sme prichádzali, cítili sme zápach, ako sme sa priblížili, už sme boli istí, že je to tu." povedala Jana Školíková, starostka obce Zemianske Kostoľany. Okamžite zalarmovala hasičov a pracovníkov okresného úradu.

Netrvalo dlho a namiesto prišli aj experti zo Slovenskej Ľupče so špeciálnym laboratóriom. "Bolo zistené, že je to odorická látka, ktorá nie je zdraviu škodlivá, i keď zanecháva silný zápach," vyjadrila sa Silvia Siváková Nemcová, prednostka Okresného úradu Prievidza.

Kompetentní začali okamžite pátrať, či sem firma priviezla kontajner legálne. Zistili, že firma má platné povolenia, no odpad tam nemal byť. "Podľa platnej legislatívy by tu nemal byť ten kontajner uskladnený, mali by to zlikvidovať hneď," povedala Školíková.

Presne to aj úradníci majiteľom firmy prikázali. Kontajner musia odviezť čo najrýchlejšie preč. "Firma to odvezie na skládku a verím, že ovzdušie sa očistí," povedala Silvia Siváková Nemcová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy