Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stratila sa žena s Alzheimerovou chorobou. Po troch dňoch ju šťastnou náhodou našli
Zdielať na

Stratila sa žena s Alzheimerovou chorobou. Po troch dňoch ju šťastnou náhodou našli

SNINA / V meste Snina a okolí prebiehala veľká pátracia akcia. Príbuzní nahlásili nezvestnosť 77-ročnej pani Márie, ktorá má Alzheimerovu chorobu. Ešte v stredu príbuzným telefonovala, že je niekde pri chatkách. Odvtedy o nej nemali žiadnu zmienku a jej mobil bol vypnutý.

Od vyhlásenia nezvestnosti po 77-ročnej žene prebieha pátracia akcia. Dôchodkyňu hľadajú záchranné zložky, príbuzní, no tiež množstvo dobrovoľníkov. Mária sa príbuzným naposledy ohlásila v stredu podvečer. Potom už mala mobil vypnutý. "Volala mame, že je niekde v lese a nevie kde. Absolútne neurčila polohu, vôbec nevieme, kde sa nachádza. V lese a videla chatky," hovorila  v čase pátrania vnučka, Mária Čabalová. V teréne bolo viac ako 40 policajtov, s ktorými spolupracovali taktiež hasiči, horskí záchranári, kynológovia, ako aj ďalšie zložky.

Po babke pátrali tri dni. Policajti prešli autobusové aj železničné stanice, pomáhali hasiči, horskí záchranári aj množstvo dobrovoľníkov. Obavy rástli aj pre fakt, že Mária trpí Alzheimerovou chorobou v počiatočnom štádiu. Rodina už myslela na najhoršie. Po troch dňoch intenzívneho pátrania pre nich prišla tá najlepšia správa. Milovanú babku našiel jeden z dobrovoľníkov. "Medzi dvoma kopcami, z poľa dole, ako sa schádza, tam by ju nenašiel nikto. To bola úplná náhoda, že Jaro tadiaľ prechádzal," povedal Ján Čabala, vnuk nezvestnej. "Bola značne dehydrovaná a bola odovzdaná do rúk zdravotníkom, "vyjadril sa Jana Migaľová, hovorkyňa KR PZ Prešov.

Ako babička prežila chladné tri dni a tri noci nevedno. Ležala v ťažko dostupnom teréne. Odtiaľ ju museli niesť približne štyri kilometre. "Museli sme ju vyniesť, lebo tam bol tak strmý breh, že ja som nedokázal zísť bez toho, aby som nespadol," povedal jej vnuk, Ján Čabala. "Mrazy sú troška menšie, ako minulý týždeň, ale určite je to dosť tvrdé," myslí si dobrovoľník Matúš Demjan.

"By som sa chcel poďakovať všetkých záchranárom, vrátane našich policajtov, lebo ich bolo obrovské kvantum, hasičom, ktorí tak isto zasahovali, pomáhali, hľadali, samozrejme kamarátom, všetkým patrí určite obrovská, obrovská vďaka," poďakoval sa všetkým Ján Čabala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy