Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Z turistov a miestnych sa v rusínskych obciach na východe Slovenska stávajú priatelia
Zdielať na

VIDEO: Z turistov a miestnych sa v rusínskych obciach na východe Slovenska stávajú priatelia

POLONINY / Viete si predstaviť, že by ste k sebe domov pustili cudzích ľudí a oni by sa dívali na to, ako varíte, pečiete, alebo len tak oddychujete? Presne to sa teraz deje vo viacerých rusínskych obciach na krajnom východe Slovenska. Zážitky, vône, ale aj zábava a humor Rusínov sa turistom veľmi páčia.

Kraj, kde je jeden skutočný prales s nedotknutou prírodou, s najvyššími bukmi na svete a ten druhý, trochu nezvyčajný. Konopný prales sa rozprestiera na rozlohe jedného hektára a pre turistov je jednou z najväčších atrakcií. "Treba podotknúť, že to nie je marihuana, je to technické konope," vysvetlil pestovateľ Peter Vodal. Ten v ňom spravil bludisko, v ktorom sa môžu turisti rastliny dotknúť a dozvedieť sa o nej množstvo zaujímavostí. "Z tejto rastlinky získavame za studena lisovaný konopný olej, ktorý je veľmi zdravý, lúpané semiačka, proteíny a konopnú múku, ktorá neobsahuje lepok a je vhodná pre celiatikov," dodal Vodal.

Návštevníci, ktorí každoročne v auguste prichádzajú do Polonín, sú skôr menej tradičná klientela. Sú to ľudia, ktorých skutočne zaujíma história, tradície a hlavne milujú každý kút Slovenska. "Väčšina programu sa deje u ľudí doma, takže je to také intímne spojenie medzi miestnymi a návštevníkmi, ktorí prídu ako hostia, ako keby boli nejaká ich rodina," vyjadrila sa Eva Kocanová, spoluorganizátorka Objavte Poloniny. Ako doma sa cítili aj v dome manželov Lechanových z Topole. V hlinenej peci si mohli vlastnoručne upiecť chlieb spôsobom, ako to robili starí rodičia.

U Rusínov je zvykom, že chlieb pred krájaním prežehnávajú a Jaroslav Lechan im tiež vysvetlil, podľa čoho sa dobrý chlieb pozná. "No je to atrakcia, lebo človek to nevidí každý deň," skonštatovala Katarína, ktorá žije v Belgicku. Turisti sa vozili na traktore, starali sa o gazdovstvo, vyrobili si vlastnú keramiku a učili sa vyšívať. Jednoducho jeden obyčajný víkend stačil na to, aby sa z turistov a miestnych stali priatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy