Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poliak sa zranil v Tatrách. Záchranná akcia bola veľmi zložitá
Zdielať na

Poliak sa zranil v Tatrách. Záchranná akcia bola veľmi zložitá

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári skoro ráno pomáhali poľskému turistovi. Vybral sa na túru sám a zranil sa v Zlomiskovej doline vo Vysokých Tatrách. Nedávna silná búrka v tých miestach strhla mostíky a voda sa valí aj cez chodníky. Záchranná akcia bola preto výrazne zložitejšia.

"Pred treťou hodinou ráno, prišlo hlásenie, žiadosť o pomoc zo Zlomiskovej doliny,"  hovorí vedúci záchrany Miroslav Živčák. Začala sa záchranná akcia. K zranenému vyšli bez problémov, tie nastali pri jeho transporte. Záchranári muž ošetrili a zabalili do nosidiel. Niektoré časti chodníkov ale boli pod vodou. Záchranári museli so zraneným na nosidlách prebrodiť potok.  

"Tá voda má nejaký prúd a kamene sú klzké, čiže tam treba zvýšiť opatrnosť s pomáhať si navzájom, aby sme to v bezpečí zvládli," dodáva Živčák. 

Poliak vraj chcel vystúpiť na Vysokú. Na túru vyrazil ešte v nočných hodinách. Poranenie na ceste hore zmarilo jeho plány. Mal šťastie v tom, že bol v signále a dokázal si sám zavolať pomoc. "Veľmi sa hýbať nevedel a keby musel niekde hľadať ten signál, tak by mal možno aj problém so zavolaním si pomoci," uviedol vedúci záchrany. 

Horskí záchranári odovzdali zraneného kolegom zo sanitky a tí ho odviezli do popradskej nemocnice. Do Zlomiskovej doliny, kde sa Poliak nachádzal, nesmú ísť bežní turisti, iba registrovaní horolezci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy