Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zamastnávatelia v Humennom sú na nože, ohrozená je stovka pracovníkov
Zdielať na

Zamastnávatelia v Humennom sú na nože, ohrozená je stovka pracovníkov

HUMENNÉ / Dvaja kľúčoví zamestnávatelia v okrese Humenné sú opäť na nože. Reč je o spoločnosti Nexis Fibers a Priemyselnom parku Chemes, v ktorom firma sídli. Nexis hovorí o šikane a vydieraní, Chemes zas tvrdí, že Nexis si voči nim neplní finančné záväzky. A na konci veľkej hry je v bezprostrednom ohrození stovka obyčajných ľudí a živiteľov rodín.

"Vymýšľa tu také veci, čo sa normálnemu človek rozum zastavuje. Z iných firiem môžu cez hlavnú bránu, len my máme zakázané," hovorí zamestnanec spoločnosti Nexis Fiberes, Otto.

Podľa Nexisu Chemes nabrúsilo schválenie reštrukturalizačného plánu. S tým totiž nesúhlasili a naznačovali záujem prevziať Nexis. To, čo sa deje, vnímajú ako vydieranie.

"Myslíme si, že to je nátlak, aby sme ustúpili ich požiadavkám. Cítime sa diskriminovaní a druhoradí," vysvetľuje Jaromír Vrátil, podpredseda predstavenstva Nexis Fiberes. Chemes na to má iný názor. "Ich nespoľahlivosť spôsobuje vážne hospodárske škody pre celý priemyselný park," píše sa v stanovisku priemyselného parku Chemes.

Nexis tvrdí, že priemyselný park zablokoval vstup dokonca aj tým vozidlám, ktoré pre firmu zabezpečujú pohotovostné služby v prípade porúch a havárií. Servisné služby si museli nosiť potrebné náradie a zariadenia takmer 1,5 kilometra pešo. Nexis zároveň hovorí o zdvojnásobení ceny za prenájom haly.
"My sme v prenájme v jednej hale, sme platili 17 eur na rok za meter. Cenu zdvihli na dvojnásobok," povedal Vrátil. Spoločnosť Nexis Fibers je dlhodobo najnespoľahlivejšou firmou s najhoršou platobnou disciplínou.

Podľa dozorného správcu si Nexis plní všetk záväzky vyplývajúce zo schváleného reštrukturalizačného plánu. "Neobdržali sme žiaden podnet a ani nemáme vedomosť o tom, že by si spoločnosť neplnila ani tie záväzky, ktoré jej vznikli počas reštrukturalizácie a v období plnenia reštrukturalizačného plánu," píše sa v stanovisku Simona Manducha, dozorného správcu. Nad tým, čo sa to vlastne deje, zamestnanci len nechápavo krútia hlavami a tvrdia, že v konečnom dôsledku sú zakaždým ohrození práve oni. Priamo v Nexise ich pracuje 460 a ďalšej tisícke ľudí dávajú prácu nepriamo.

Prevádzka v hale sa so zvýšení ceny za prenájom stáva stratová. Ak to tak pôjde ďalej, budú ju musieť zavrieť. "V súčasnej dobe je ohrozených 90 pracovných miest, to je počet pracovníkov v tej hale, kde sme v prenájme," rozpráva Vrátil. Nexis požiadalo o ochranu pred šikanou aj mesto Humenné. Zástupcovia samosprávy a dotknutých firiem sa majú stretnúť budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy