Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Absurdná situácia v Tatrách. Horolezci a horskí vodcovia nemôžu chodiť mimo chodníkov
Zdielať na

Absurdná situácia v Tatrách. Horolezci a horskí vodcovia nemôžu chodiť mimo chodníkov

VYSOKÉ TATRY / Koniec zimnej sezónnej uzávery je vo Vysokých Tatrách taký menší sviatok. Turisti môžu bez obáv z pokút vystúpiť na turistické štíty a do oblastí nad chatami. Nedávno sa však ukázalo, že od roku 2002 boli ich obavy a všetky tie zatvárania a otvárania dolín, zbytočné.

Sezónna uzávera vo Vysokých Tatrách neplatí už roky. Neplatí už prakticky 15 rokov. Vďaka novelizácii zákona o ochrane prírody sa akosi pozabudlo na nový návštevný poriadok. 

Turisti môžu napriek sezónnej uzávere vyjsť po značených chodníkoch aj na osem tatranských štítov. "Tam, kde sú stále platné vyznačené turistické chodníky , akceptujeme voľný pohyb turistov," vysvetľuje riaditeľ správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Zákaz pre vodcov a vodcov

Návštevný poriadok tak neplatí. Ale platí zákon o ochrane prírody. Ten umožňuje pohyb výlučne po chodníkoch a vzniká tak absurdná situácia. Mimo turistického chodníka sa nemôžu pohybovať ani horolezci, ani horskí vodcovia. Takže aj kopce ako Gerlach, Pyšný a Ľadový štít, sú aj pre nich tabu. 

Riešenie tohto tatranského chaosu je už na stole. Podľa riaditeľa TANAPu Pavla Majka, je už momentálne na stole návrh, aby sa vyhlásili takzvané vyhradené miesta. Nový návštevný poriadok by mal vzniknúť v priebehu tohto leta. Ochranári zároveň prosia, aby v tejto situácii turisti zvážili svoj pohyb nad chatami a to nie len kvôli bezpečnosti. "Momentálne sa v Tatrách vyhrabávajú svište a rodia sa mladé kamzíčatá," dodal Pavol Majko.

A čo s pokutami, ktoré dostali turisti za porušenie návštevného poriadku, ktorý vlastne neplatil? Pokiaľ išlo o bivaky a pohyb mimo chodníka, na vrátenie peňazí nie je nárok. Porušili totiž zákon. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy