Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Živá krížová cesta v Prešove mnohých ľudí dojala
Zdielať na

Živá krížová cesta v Prešove mnohých ľudí dojala

PREŠOV / Centrum Prešova sa vrátilo v čase o 2000 rokov dozadu. Bičovaný mladý muž korunovaný tŕňovou korunou a nesúci ťažký kríž symbolicky prežíval to, čo podľa kresťanského učenia Ježiš Kristus. Živé autentické divadlo sledovali diváci so zatajeným dychom. A mnohí aj so slzami na krajíčku.

V Prešove je už z toho tradícia. Na zinscenované posledné chvíle života Ježiša Krista na tejto zemi sa prišli pozrieť davy ľudí. A neodradilo ich ani počasie. Prešovská záhrada umenia sa zmenila na pomyselnú Golgotu. Mnohí majú pri zvukoch zabíjaných klincov do dreveného kríža slzy v očiach. 

"Musíme robiť viac praktických vecí alebo biblické veci pretavovať do skutočnosti, do života. Človek to potom viac pochopí, viac ho tieto sviatky oslovia," myslí si kňaz Peter Gombita. Emotívne spracovanie tradičného príbehu pripravilo mesto Prešov s amatérskymi hercami z farnosti Nižná Šebastová a neziskovou organizáciou Oáza - nádej pre nový život a mesto Prešov. 

Tradícia začala pred deviatimi rokmi ešte v mestskej časti Nižná Šebastová pod vedením bývalého správcu tamojšej farnosti Petra Gombitu. Odvtedy sa odohráva na Veľký piatok v čase, keď sa podľa biblie uskutočnilo Kristovo ukrižovanie a každoročne sa teší veľkému záujmu.

Piatkové autentické, živé stvárnenie biblickej Krížovej cesty bolo z centra Prešova vysielané aj na internetovom streame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy