Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prešovčania budú v piatok protestovať aj v Bratislave
Zdielať na

Prešovčania budú v piatok protestovať aj v Bratislave

BRATISLAVA/PREŠOV / Protestné zhromaždenia v Prešove a Bratislave zvoláva na piatok 31. marca občianske združenie Lepší Prešov. Podľa zástupcu združenia, Reného Polačoka, na protestných zhromaždeniach chcú upozorniť na mimoriadne negatívnu dopravnú situáciu v meste, ktorá už ohrozuje zdravie a životy obyvateľov.

Zhromaždenie v Bratislave sa začne v piatok, 31. marca, o 15:00 na autobusovej stanici Mlynské Nivy. O hodinu neskôr sa v Prešove stretnú účastníci protestu na troch miestach – Spoločná zastávka SAD a MHD na Levočskej ulici, na zastávke MHD na ulici P. Horova a na zastávke MHD v Nižnej Šebastovej na Pažici.

Združenie Lepší Prešov zaslalo listy premiérovi Robertovi Ficovi a prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Informujú v nich, že Prešov je jediné krajské mesto, ktoré nemá žiaden vnútorný, ale ani vonkajší dopravný obchvat mesta, preto medzinárodná a kamiónová doprava prechádza obytnými zónami mesta. Dlhodobé dopravné obmedzenia vyvolané dopravnými zápchami vozidiel spôsobili alarmujúci stav. Táto skutočnosť donútila vedenie mesta Prešov vyhlásiť mimoriadny stav v doprave, pretože denne dochádza  k blokovaniu záchranných zložiek, ktoré nemôžu prísť načas ani k urgentným prípadom. Hluk, vibrácie a škodlivé emisie sú ďalšími negatívnymi faktormi vyplývajúcimi z preťaženej dopravy. 

"Bez dobudovania diaľnice D1 – juhozápadného obchvatu a R4 - severného obchvatu, nie je možné dopravnú situáciu v meste Prešov vyriešiť,“ uvádza ďalej v liste občianske združenie. Ak vláda do 30 dní účinne nezareaguje, OZ Lepší Prešov bude iniciovať súdne žaloby, aj žiadať finančné odškodnenie.

Pozrite si archívnu reportáž o protestoch v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy