Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri Prešove našli ďalšie ohnisko vtáčej chrípky
Zdielať na

Pri Prešove našli ďalšie ohnisko vtáčej chrípky

CHMEĽOV / V obci Chmeľov, časť Podhrabina (okres Prešov) veterinári potvrdili ďalšie ohnisko HPAI subtypu H5 v Slovenskej republike, je to druhé potvrdené ohnisko vtáčej chrípky u domácej hydiny. Ide o súkromný úžitkový drobnochov na produkciu vajec a mäsa pre vlastnú spotrebu.

Chov, v ktorom bola objavená tzv. vtáčia chrípka, sa nachádzal za domom vo výbehu s oplotením bez ochrany proti voľne žijúcemu vtáctvu. Hydinu na noc zatvárali do zatepleného ustajňovacieho priestoru. Ochorenie začalo bielymi vodnatými hnačkami 6. januára. Prvý úhyn zaznamenali 8. januára. Príjem krmiva a vody bol bez zmeny, kondičný a výživový stav hydiny bol inak veľmi dobrý.

O dva dni neskôr došlo k úhynu ďalších 5 kusov (1 kura a 4 kohúty vo veku 10 mesiacov). Chovateľ nahlásil úhyn súkromnému veterinárnemu lekárovi, ktorý to oznámil na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Prešov. V chove v ten istý deň vo večerných hodinách vykonal kontrolu úradný veterinárny lekáro a odobral 2 kusy hydiny na laboratórne vyšetrenie.

Vzorky 11. januára ráno zaslali do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu vo Zvolene (NRL). Výsledky o deň neskôr potvrdili vírus AI subtypu H5. Určovanie patotypu a neuraminidázy zatiaľ prebieha. "Boli vytýčené reštrikčné zóny (ochranné pásmo minimálne 3 km a pásmo dohľadu minimálne 10 km od ohniska) a v súčasnosti RVPS nariaďuje veterinárne opatrenia v ohnisku, a tiež v ochrannom pásme a pásme dohľadu na zabránenie ďalšieho šírenia nákazy," informuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Michal Feik.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy