Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na východe vyčíňajú zlodeji koní, chovatelia nasadili fotopasce
Zdielať na

Na východe vyčíňajú zlodeji koní, chovatelia nasadili fotopasce

PREŠOV / Chovatelia a majitelia koní na východnom Slovensku sú v strehu. V okolí rančov sa pohybujú zlodeji, ktorí si berú na mušku práve tieto zvieratá. Údajne sa pohybujú na dodávke s poľským evidenčným číslom.

V Prešovskom kraji v priebehu uplynulých týždňov zmizlo už niekoľko koní. Košickí policajti zatiaľ takúto krádež neevidujú. Chovatelia však majú strach a svoje zvieratá sa rozhodli svojpomocne chrániť. Na ranči neďaleko Košíc dokonca hliadkujú aj počas nocí.

"Predtým sme koníky púšťali cez noc von, ale momentálne už to nie je možné, lebo majitelia majú obavy, aby kone cez noc nezmizli," povedala chovateľka koní Ivana Janovčíková. 

 Za krádežami koní údajne môžu stáť zlodeji, ktorí sa v okolí žrebčínov pohybujú na dodávke. Zlodeji si zrejme najskôr kone vytipujú a následne sa na krádež dobre pripravia. "Na sociálnych sieťach kolujú informácie o poľskej dodávke, vraj ju ľudia videli ísť aj okolo nášho ranča," povedala Janovčíková.

Na ranči, kde je ustajnených asi 30 koní, sa preto včas zabezpečili. Kone nenechávajú bez dozoru, neustále ich stráži aj niekoľko cvičených psov.

Len pred niekoľkými dňami zmizol vo Víťazovciach 7-ročný žrebec Gabo. Majiteľ ho hľadal po širokom okolí. Kôň zmizol z lúky pred domom. "Kôň nemá dôvod na útek, aby odchádzal z prostredia, ktoré pozná, má rád, kde má vodu, prístrešok," vysvetľuje Jozef Orác, profesionálny chovateľ koní.

"Humenskí policajti začal trestné stíhanie pre prečin krádeže," informuje hovorca prešovksej polície Daniel Džobanik. Najhoršou predstavou pre chovateľov koní je, že zvieratá zlodeji kradnú pre mäso. "Bojíme sa, máme rozostavané fotopasce, máme stajne, kde zatvárame, zamykáme, máme stálu službu, dozor," povedal Orác.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy