Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči vyťahovali v Limbachu koňa zo stavebnej jamy
Zdielať na

Hasiči vyťahovali v Limbachu koňa zo stavebnej jamy

LIMBACH / Hasiči z Pezinka sa skoro ráno poriadne zapotili. Po telefonáte na tiesňovú linku vyrážali k prípadu, ktorý nie je celkom bežný. V Limbachu totiž do stavebnej jamy spadol ťažný kôň.

"Po príchode jednotky na miesto a vykonanom prieskume, následnom dohovore s veterinárom bola pristavená plošina AR 30, ktorou bol zásah realizovaný," opisuje veliteľ zásahu Eduard Sido. Piatim hasičom sa koňa podarilo vytiahnuť za niekoľko minút.

"Kôň bol nepokojný,a tak mu bola veterinárom podaná injekcia na upokojenie," hovorí Sido. Zviera neutrpelo vážne poranenia. Takýto zásah nie je ojedinelý. Žalostné erdžanie koňa uviaznutého v hlbokej jame sa rozliehalo už na viacerých miestach Slovenska. Išlo pritom nielen o ťažné, ale aj o vzácne šľachtené kone. 

Minulý rok uviazol kôň v šachte plnej vody v Rožňave. Veľkosť a váha takého zvieraťa zásah väčšinou komplikuje. "Málo miesta, priestoru na manipuláciu a vlastne človek nikdy nevie, ako sa zviera zachová," vysvetľuje veliteľ zásahu Marek Hegeduš.

Podobný osud postretol aj ďvojročnú kobylku Žofku pri Nových Zámkoch. Padla do päť metrovej šachty. Výhodou bol jej pokoj.

Nie všetky kone po takýchto pádoch vyviaznu bez zranení. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy