Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlci zahnali jelenicu k domu starostu, tu uhynula
Zdielať na

Vlci zahnali jelenicu k domu starostu, tu uhynula

HABURA / V obci Habura (okres Medzilaborce) napadli vlci jelenicu a hnali ju až do dediny. Vyplašené zviera vbehlo do záhrady rodinného domu, v ktorom býva starosta obce. Tam rovno pod oknami domu skonalo. Poľovníci vidia problém v premnožení vlkov. Obyvatelia Habury tvrdia, že ich pri dedine počujú zavýjať až príliš často.

Zviera pri úteku pred vlkmi roztrhlo aj oplotenie okolo záhrady. "Vbehla do starostovej záhrady. Už bola v takom strese, že vrazila do plota alebo do steny a tu skonala," myslí si poľovný hospodár.

"To je nemysliteľné, aby vlci zahnali jeleniu zver do dediny, a tá sa ešte paradoxne zabije na starostovom plote a štát na to reaguje tak, že zakáže strieľať vlka, okrem nejakej kvóty," rozpráva podnikateľ Dušan Závacký. 

Vlk dravý síce je chráneným živočíchom no má stanovenú dobu lovu. Poľovníci naň môžu strieľať od 1. novembra do 15. januára v obmedzenom počte. Sú oblasti, kde táto doba lovu neplatí a vlka nesmú strieľať celoročne. Práve v týchto oblastiach prepláca štát škody aj na raticovej zvery. Na severovýchode Slovenska je to Chránená krajinná oblasť Východné Karpaty. Toto územie  rozdeľuje miestny poľovný revír na dve časti.  

Podľa ochranárov preto v tomto konkrétnom prípade poľovnícke združenie nárok na škodu nemá. "Vidno, že tá príroda sa mení, lebo voľakedy, keď začali vyť vlci, tak jelene stíchli, a teraz na jednej strane vyjú vlci a na druhej ručia jelene," povedal Závacký.

Hospodár tvrdí, že minulý rok im vlci strhli až 29 kusov raticovej zvery. Tento rok prišli zatiaľ o štyri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy