Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nie je vlk ako vlk. Ministerstvo nám zavarilo, tvrdia poľovníci
Zdielať na

Nie je vlk ako vlk. Ministerstvo nám zavarilo, tvrdia poľovníci

SEVEROVÝCHODNÉ SLOVENSKO / Farmári na východe a severe Slovenska sa celý rok sťažovali na premnožené vlčie svorky. Teraz prišla sezóna, počas ktorej je regulovaný lov vlka možný a ministerstvo kvóty zvýšilo. Zároveň sa ale objavil aj veľký problém.

Niektoré vlky sa zastreliť môžu, Vlk biely ale nie. Ministerstvo podmienky lovu vlka upravilo tak, že zakázalo loviť alfa jedinca. Poľovníci v tom vidia problém, pretože ho nie je jednoduché rozpoznať.

Neporovnateľní

"Nemáme ho s čím porovnať. Porovnať môžem niečo silnejšie Alfa, čo vyniká nad, že to je prvotriedny rozmnožovací základný genetický materiál , ale ak to nemám s čím porovnať, nemôžem to poznať," uviedol tajomník Slovenskej poľovníckej komory v Stropkove Juraj Husár.

"Myslím, že ani tí najlepší vlkári nedokážu určiť alfa samca alebo alfa samicu. Je to ťažké," uviedol Kamil Soóš z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.

Ministerstvo má riešenie

Ministerstvo životného prostredia má riešenie. Aj keď poľovníci upozorňujú, že to vymyslel niekto, kto vlka nikdy nevidel. "Poľovník má pred samotným ulovením vlka možnosť pozorovať vlčiu svorku, vybrať a uloviť takého člena svorky, ktorý nepôsobí ako alfa jedinec," tvrdí hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

"To je nemysliteľné, žeby sa poľovník k svorke priblížil. Vlk je plaché zviera a nedokáže sa k nemu priblížiť tak, žeby to rozoznal. Poľovníkovi sa podarí vidieť vlka možno raz dvakrát za život," hovorí poľovník Milan Fečo.

Za chybu za mreže

Poľovníci sa ocitli v paradoxnej situácii. Môžu uloviť teoreticky viac zvierat ale nesmú urobiť chybu. Inak pôjdu za mreže. "V prípade ulovenia alfa samca či samice je trestný čin pytliactva a hrozí tak väzenie," dodáva Soóš.

Ministerstvo trvá na svojom. Alfa zvieratá treba chrániť a hoci to znie zvláštne, práve tak sa má ochrániť aj majetok farmárov. "Cieľom zákazu lovu alfa jedincov bolo zabrániť tomu, aby ich ulovením dochádzalo k nežiaducemu rozvracaniu svoriek," dodal Hajnala.

Bez Alfa jedinca stráca svorka vodcu aj disciplínu. "Začali by loviť nekoordinovane. Viac by mohli loviť statkárom ovce alebo kravy," dodáva Soóš.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články