Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zatúlaná medvedica trpela, pitva dokázala parazitné ochorenie
Zdielať na

Zatúlaná medvedica trpela, pitva dokázala parazitné ochorenie

PREŠOV / Medvedica, ktorú vo štvrtok zastrelili v Prešove, je už po pitve. Podľa prvotných výsledkov bola chorá. Odborníci majú podozrenie na parazitné ochorenie. Na svoj vek bola malá a podvyživená.

Medvedica sa premávala po prešovských uliciach až sa napokon usadila v ovocnom sade neďaleko mestskej športovej haly, Po Prešove pobehovala medvedica, zastrelili ju

Medvedica bola ustráchaná a vyplašená. Dobré útočisko jej poskytli húštiny, ktoré boli v blízkosti obydlí.

Miestni sa báli, preto kompetentní museli konať. Na medvedicu sa prišiel pozrieť i profesor Juraj Ciberej, ktorý s týmito zvieratami strávil štyridsať rokov.

Tráviace problémy

Práve on robil pitvu. Tou sa potvrdilo, že medvedica mala tráviace ťažkosti. Pravdepodobne za ne môže parazitné ochorenie.

"Medvedica by vo voľnej prírode neprežila. A asi by nešla ani na zimný spánok," konštatuje Juraj Ciberej. Utratenie vidí ako jediné riešenie. Medvedica si totiž zvykla na ľudí a nemala z nich strach.

Nesúhlasnú vlnu vyvolal jej odstrel najmä na sociálnych sieťach. Niektorí ľudia sa nevedia zmieriť s tým, že zviera neuspali a nepresunuli.

Presun je drahý

Tento názor zastáva i Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Medvedici sa podľa neho dalo pomôcť, hoci bola chorá. Ak už bolo treba ju utratiť, dalo sa to vykonať na neznámom mieste.

"Pokiaľ sa presťahuje z jednej tatranskej doliny do vedľajšej, tak to je nezmysel. Ale myslím, že za pokus to mohlo stáť," pripúšťa Lukáč.

Profesor Ciberej tvrdí, že presun zvieraťa sa už v minulosti ukázal ako zbytočne drahý. Navyše medveď si už zvykol na ľudí a tým pádom by jeho presun nič nevyriešil, len by problém presunul z miesta na miesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy