Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medvede sa ľudí neboja, schádzajú do miest
Zdielať na

Medvede sa ľudí neboja, schádzajú do miest

STARÝ SONČ / Čo by ste robili, ak by sa vám počas prechádzky v lese či dokonca v meste postavil do cesty statný 150 kilogramový medveď? Väčšina z nás by asi spanikárila. V horských oblastiach okolo našich hraníc je však takýchto prípadov čoraz viac.

Do obce sa neodvážili

Statný medveď sa zatúlal do dediny Starý Sonč pravdepodobne z neďalekého lesa, a to uprostred bieleho dňa. "Behal po uliciach dedinky. Po tom, ako sme obdržali hlásenie, na miesto vyrazila naša hliadka, medveď ale medzitým ušiel," tvrdí hovorkyňa polície Iwona Grzebyk-Dulak.

"Medzi lesníkmi je to veľmi veľké prekvapenie, pretože tieto medvede sme už videli v neďalekých lesoch, ale nikdy sa neodvážili ísť do obce," pokračuje hovorca lesoochranárov Pawel Szczgiel.

Hranice nepoznajú

Medveď pritom mohol pochádzať aj zo Slovenska. Napríklad v oblasti Tatier sa bežne pohybuje medzi našimi hranicami. "Z poľskej strany Tatier prešiel celým južným úpätím Vysokých Tatier, a neskôr bol na Podbansku. Je predpoklad, že sa vráti do Poľska," hovorí riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko.

"Zvieratá nepoznajú hranice. Veľakrát sa nám už stalo, že nám takýto signál poslali kolegovia z Poľska a takisto aj naše medvede migrujú do Poľska," dodáva Majko.

Ak ale medveďa stretnete uprostred mesta mali by ste byť nanajvýš ostražití, predovšetkým by ste ho nemali zahnať do kúta a robiť žiadne prudké pohyby. Viac rád, ako prežiť stret s touto šelmou si prečítajte TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy