Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Medvedica zaútočila, chránila si mláďa
Zdielať na

Medvedica zaútočila, chránila si mláďa

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Veľké šťastie mal turista v Nízkych Tatrách. Podarilo sa mu totiž skrížiť cestu medvedici s mláďaťom. Tá sa v snahe ochrániť svoje medvieďa vrhla na muža.

Chránil si krk a hlavu

Rodina z južného Slovenska bola na prechádzke v Jánskej Doline. Otec išiel popredu, keď zrazu uvidel, ako sa na neho z kríkov pozerajú dve medvedie hlavy.

"Jedna z nich zaručala a rozbehla sa za ním. Ako utekal, tak spadol, iba sa zošuchol pod taký konár, tam sa schúlil do klbka a chránil si hlavu, krk," opisuje situáciu syn Marek.

Rady pri strete s medveďom

Medvedica po ňom párkrát poskákala. Keď sa presvedčila, že nepredstavuje nebezpečenstvo, stratila o turistu záujem a vrátila sa k mláďaťu. Podobne sa zachoval aj vystrašený muž. Keď bol vzduch čistý, rozbehol sa varovať svojich blízkych. Spolu potom utiekli do bezpečia.

"Až dole, keď sme spomalili, sme zistili, že ocino bol trošku škrabnutý od medveďa na ľavom ramene, jazva na dva štichy," dodáva Marek. V kritickej chvíli si totiž našťastie spomenul na rady poľovníkov, ktoré videl v televízii. Napríklad, že sa nemáte k zvieraťu približovať a nekričte naň. Viac rád si prečítajte TU.

Nekričte, pískajte si

"Pokiaľ ten medveď beží za človekom, chcem upozorniť, že určite šancu nemáte, keď už nastane kontakt. Nezostáva nič iné, len si ľahnúť na zem a kryť si hlavovú časť," hovorí poľovník Teodor Ondrejka.

Dôležité je vedieť nielen to, ako sa pred medveďom brániť, ale aj to, ako stretnutiu s ním predísť. Niekedy stačí naozaj málo. Nemusíte hneď v hore kričať, stačí viesť bežný rozhovor. Ak ste sami, môžete si spievať alebo pískať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy