Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatranskej Lomnici úradujú medvede
Zdielať na

V Tatranskej Lomnici úradujú medvede

TATRANSKÁ LOMNICA / Aj napriek tomu, že na najvyšších štítoch Tatier je veľmi chladno a dokonca napadol aj nový sneh, medvede už nespia. Naopak, sú čoraz aktívnejšie a znovu vchádzajú do tatranských osád, lákajú ich dokonca aj cintoríny.

Neporiadok na cintoríne

Medvede na cintorínoch láka zrejme vôňa kvetov, ktoré na hroby posadilo domáci. Eva z Tatranskej Lomnice sa už po poslednej skúsenosti bojí chodiť na cintorín.

Medveď sa dostal na tatranský cintorín práve popod tento plot, kde si podhrabal dieru. Nebolo to ale po prvýkrát. Na cintorín sa snaží chodiť pravidelne.

"Máme poznatok aj z minulého týždňa, že medveď navštívil aj cintorín v Tatranskej Lomnici a vystrašil tam jednu občianku," hovorí náčelník mestskej polície Vysoké Tatry Miroslav Kolodzej.

"Chodievame tam všetci. Starší ľudia sa boja. Sú tam stopy, je tam nakadené a je tam kadečo porozhadzované," opisuje obyvateľ Tatranskej Lomnice. Všetko to má mať na svedomí trojročný medveď.

Deti sa vyhli medvedici

Inú časť Lomnice straší zase stokilová medvedica. Deti, ktoré sa hrali pri dome sa jej tesne vyhli. "Volal som deti asi o šiestej domov. O 6:05 prišiel obrovský medveď, ktorý išiel okolo nášho domu. Bol som z toho dosť prekvapený," hovorí Vladimír.

Medveď je ale chránený a bránia ho naše zákony. Mestský úrad vo Vysokých Tatrách už ale požiadal o výnimku na odstrel problémových jedincov. "Jednoznačne navrhujeme ich reguláciu," dodal náčelník mestskej polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy