Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavu i Košice čaká nápor hokejových fanúšikov. Majstrovstvá ohrozuje štrajk
Zdielať na

Bratislavu i Košice čaká nápor hokejových fanúšikov. Majstrovstvá ohrozuje štrajk

BRATISLAVA / Už o 16 dní vypukne hokejový sviatok, ktorý do hlavného mesta a do metropoly východu priláka tisíce ľudí. Pozreli sme sa na to, ako sú naše dve najväčšie mestá pripravené. Pravdepodobne hrozia aj komplikácie, s ktorými organizátori veľmi nepočítali. Vodiči košickej MHD sú totiž v štrajkovej pohotovosti a vylúčený vraj nie je ani ostrý štrajk. To by bol veľký problém.

Organizátori tohtoročných Majstrovstiev sveta v hokeji predpokladajú, že ako Košice, tak aj Bratislava prekonajú divácku návštevnosť za rok 2011. Vtedy si zápasy prišlo pozrieť viac ako 406 000 ľudí. Prvý zápas majstrovstiev odpískajú práve v košickej Steel Arene. "Čo sa týka košického zimného štadióna, tak som rád, že tie rekonštrukčné práce tam už prebehli koncom januára, začiatkom februára. Tento štadión už je pripravený dlhodobejšie," povedal Igor Nemeček, riaditeľ Organizačného výboru Majstrovstiev sveta v hokeji 2019.

Pre fanúšikov, ktorí sa nedostanú na zápas svojho obľúbeného tímu je pripravená obrovská fanzóna. Vedenie mesta na tento účel vyčlenilo košický kulturpark. Od zimného štadióna ho delí len jedna ulica. K dispozícii tam bude veľký park, stánky a nadrozmerná obrazovka. 

V najstaršej hokejovej hale na Slovensku, na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, sa v týchto dňoch finišuje s prípravami. V jeho okolí sa počas majstrovských zápasov očakáva nápor až niekoľko tisíc ľudí. "V čase zápasov alebo teda pred zápasmi, alebo medzi zápasmi očakávame v okolí zimného štadióna okolo 15 000 - 20 000 účastníkov," povedal Milan Pilip, riaditeľ krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave.

Fanzóna v Bratislave bude v pešej dostupnosti od Zimného Štadióna Ondreja Nepelu na Trnavskom mýte pred Istropolisom. Rovnako ako v Košiciach, aj do bratislavskej fanzóny sa zmestí približne 10 000 ľudí. "Prijali sme viacero opatrení, ktoré veríme, že môžu zabezpečiť čo najhladší priebeh šampionátu, či už sú to dopravné opatrenia, informovanie návštevníkov, fanúšikov alebo bezpečnostné opatrenia," uviedol primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo. 

"Verím, že bezplatná doprava, systém záchytných parkovísk, bezpečnostné opatrenia, bohatý kultúrny program, ktorý mesto Košice pripravilo, ukážu naše mesto ako miesto, kde sa oplatí zažiť hokejový šampionát," uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. 

Jeden problém sa ale predsa len našiel

Jeden problém ale v Košiciach predsa len hrozí. Odborári dopravného podniku avizovali ostrý štrajk. Preto je možné, že autobusy a električky zostanú zaparkované v depe. "Je to reálne. Nebude fungovať MHD počas Majstrovstiev sveta," povedala predsedníčka Odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová.

"Odborári požadujú navýšenie platov pre zamestnancov DP o 10 percent," povedal Vladimír Padyšák, generálny riaditeľ DPMK. 

O vyšších platoch rokujú aj v Bratislave. Hovorkyňa Dopravného podniku hlavného mesta potvrdila, že v súčasnej dobe sú v procese kolektívneho vyjednávania s odborovými organizáciami. Tu ale situácia zatiaľ nie je taká horúca ako v metropole východu. "V tomto čase, pre nás ako krízový manažment je to neprijateľné. Keďže prijímame ozdravné opatrenia, by sme dopravná podnik uvrhli do ešte väčšej krízy," dodal Padyšák. Medzi odborármi a vedením podniku to doslova vrie. Manažment ale verí, že sa s vodičmi napokon dohodnú.

Pripravujú sa aj záchranné zložky.

Súvisiace články