Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exekučné konania staršie ako päť rokov budú zastavené, rozhodla vláda
Zdielať na

Exekučné konania staršie ako päť rokov budú zastavené, rozhodla vláda

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministrov kabinetu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) v stredu čakalo na zasadnutí vlády viacero bodov z dielne rezortu spravodlivosti. Schválili novelu takzvaného protischránkového zákona a zastavili exekučné konania, ktoré sú staršie ako 5 rokov.

Exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, budú zastavené zákonne, rozhodli tak ministri v stredu na rokovaní vlády. Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé čiastky dlžnej sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva. Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni a iným.

Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekučných spisov, pričom nová legislatíva sa dotkne približne štvrtiny z nich. Náklady podľa sprievodného dokumentu prevyšujú 40 miliónov eur, no definitívna suma nie je momentálne známa, pretože závisí od presného počtu zastavených exekúcií. Výdavky budú tiež predmetom rokovaní o budúcoročnom rozpočte.

Zákon v zásade predpokladá zastavenie všetkých exekúcií starších ako 5 rokov a to bez ohľadu na to, kto je veriteľom.

Výnimky majú len takéto exekúcie:

a) vymoženie pohľadávky na výživnom,

b) uspokojenie práva na nepeňažné plnenie, vrátane uspokojenia práva na peňažné plnenie, ak sú vymáhané v tom istom exekučnom konaní,

c) vymoženie pohľadávky vzniknutej pri realizácii spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie financovaných z fondov Európskej únie podľa osobitného predpisu,[1])

d) vymoženie plnenia priznaného rozhodnutím inštitúcie, orgánu, úradu a agentúry Európskej únie,[2])

e) vymoženie plnenia priznaného rozhodnutím správneho orgánu vo veci porušenia pravidiel hospodárskej súťaže podľa osobitného predpisu,[3])

f) starú exekúciu, v ktorej bol v posledných 18 mesiacoch pred jej zastavením podľa tohto zákona dosiahnutý výťažok spolu aspoň vo výške 15 eur,

g) starú exekúciu, v ktorej je povinným ten, koho úpadok nemôže byť riešený podľa osobitného predpisu.[4])


Príklady: 

1. Ak sa vymáha výživné pre maloletého, tak tento zákon na tom nič nemení a exekúcia bude ďalej pokračovať.

2. Ak sa vymáha nepeňažná povinnosť ako napr. odstránenie plota/hnojiska a podobne, rovnako tento zákon na tom nič nemení a exekúcia bude pokračovať.

3. Ak sa vymáha nezaplatená nebanková pôžička, tak ak už uplynulo 5 rokov a v posledných 18 mesiacoch nevymohlo nič, tak sa exekúcia zastaví. Oprávnený sa bude musieť rozhodnúť, či podá návrh na exekúciu opätovne, alebo pohľadávku odpíše. Podobne to je aj napr. z faktúrami za elektrinu/plyn a pod.

Inak povedané, ten to zákon povedal (zjednodušene) len to, že exekúciu treba pre nemajetnosť dlžníka zastaviť vtedy, ak sa dlh do 5 rokov nevymohol. Veriteľ sa bude musieť rozhodnúť, či podá návrh opätovne, alebo pohľadávku odpíše. V súčasnosti veriteľ (a je jedno, či štátny alebo neštátny) pred takú dilemu nie je postavený a preto exekúcie často trvajú aj viac ako 10 rokov.

Zastavenie exekúcií avizovala ešte predchodkyňa súčasného ministra spravodlivosti Gábora Gála, Lucia Žitňanská. Pôvodne však nemali byť exekúcie iba zastavené, ale úplne zrušené.

Protischránkový zákon po novom 

Ministri na rokovaní vlády schválili novelu takzvaného protischránkového zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Novela reaguje predovšetkým na poznatky z praxe.

Rezort považoval za nevyhnutné protischránkový zákon vyhodnotiť po jeho zavedení. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je v reakcii na vyhodnotenie právnej úpravy registra partnerov verejného sektora vykonať korekcie tak, aby bol zachovaný jej účel vymedzený Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky a zároveň, aby došlo k vyváženiu právnej úpravy tak, aby sa odbúrala zbytočná administratívna záťaž tam, kde je to účelné," uvádza rezortný materiál.

Tvorcovia legislatívy pripomínali ešte v lete minulého roka, že pri novele ide iba o technické úpravy. Po novom budú do zákona zavedené niektoré výnimky, ktoré sa budú týkať štátnych spoločností. Tie budú mať výnimku iba v takom prípade, že pôjde o bežnú obchodnú transakciu a pôjde o ich hlavnú ekonomickú činnosť. Tiež musí byť splnená podmienka finančných limitov. Pri jednorazových obchodoch nesmie prekročiť 100-tisíc eur, pri opakovaných 250-tisíc eur.

Výmena kotlov

Na výmenu zastaraných kotlov za kotly na zemný plyn pôjde približne 30 miliónov eur. Takzvanú kotlíkovú dotáciu pre domácnosti by mali vyhlásiť na jeseň. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia vlády. Tá schválila zmenu Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP), zmeny navrhla Európska komisia a ministerstvo životného prostredia. Okrem toho presunom financií medzi jednotlivými prioritnými osami bude môcť ministerstvo financovať vo väčšom objeme odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach a sanovať viac environmentálnych záťaží.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy