Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegriniho pozvali do Bieleho domu. O čom bude hovoriť s Donaldom Trumpom?
Zdielať na

Pellegriniho pozvali do Bieleho domu. O čom bude hovoriť s Donaldom Trumpom?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa budúci týždeň stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na pôde Bieleho domu. Pre TV JOJ informáciu potvrdil priamo premiér s tým, že pozvanie mal už dlhšie.

Premiér Peter Pellegrini sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom stretne 3. mája. Odlieta ale už 1. mája, v USA má podľa jeho slov aj stretnutia s obchodnými komorami.

Slovensko, rovnako ako ostatných európskych partnerov, ktorí vyrábajú autá, máta neistá situácia okolo ciel na dovoz vozidiel do USA. Donald Trump už niekoľkokrát strašil zvýšením na 25 percent. "Viete, že ja sa aj za Európsku úniu snažím, aby sme našli zhodu v tom, ako majú vyzerať obchodné vzťahy medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Slovensko je piaty najväčší vývozca automobilov do USA, preto pevne verím, že otvoríme aj túto otázku, lebo som zástancom toho, aby sme nie zavádzali clá, ale ich znížili," povedal Pellegrini pred rokovaním vlády.

Je ale otázne, či premiér malej, aj keď automobilovej krajiny, dokáže zmeniť Trumpovu rétoriku. "Dosť pochybujem či by sa to mohlo podariť premiérovi malého Slovenska, o ktorom zrejme Donald Trump ani netuší, kde sa nachádza," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

S americkým prezidentom budú hovoriť aj o obchodných podmienkach a o clách. Tie sa na Slovensku dotýkajú najmä automobilového priemyslu. Premiér nevylúčil ani to, že na reč príde aj obranná spolupráca. 

"Cesta sa koná pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, nášho 15. výročia od vstupu do NATO, ale máme aj konkrétnu tému, ktorá sa Slovenska bezprostredne týka. Snažím sa, aby sme našli zhodu v tom, ako majú vyzerať obchodné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou," povedal premiér Pellegrini. Dodal, že sám je zástancom odburávania ciel.

Pellegrini je prvým slovenským premiérom po viac ako piatich rokoch, ktorý dostal pozvánku na bilaterálnu schôdzku v Bielom dome. 

V roku 2013 sa vtedajší americký prezident Barack Obama stretol s vtedajším slovenským premiérom Robertom Ficom. Päť rokov pred tým prijal George W. Bush Ivana Gašparoviča. Biely dom navštívil aj Mikuláš Dzurinda či Rudolf Schuster.

Peter Pellegrini dočasne pôsobí aj na poste ministra financií, a to po tom ako sa dlhoročný minister Peter Kažimír pobral do kresla šéfa Národnej banky Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy