Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cirkev blahorečila Annu Kolesárovú. Počas vojny ju zastrelil sovietsky vojak
Zdielať na

Cirkev blahorečila Annu Kolesárovú. Počas vojny ju zastrelil sovietsky vojak

KOŠICE / Katolícka cirkev dnes blahorečila Slovenku Annu Kolesárová, ktorú za druhej svetovej vojny zastrelil sovietsky vojak, pretože mu nebola po vôli. Slávnostný ceremoniál za účasti tisícov ľudí sa uskutočnil na futbalovom štadióne v Košiciach.

​Šestnásťročná Kolesárová si v novembri 1944 zvolila podľa Konferencie biskupov Slovenska smrť, než aby pod hrozbou zbrane prišla so spomínaným vojakom o nevinnosť.

Opitý vojak Červenej armády predtým vošiel do pivnice domu v dedine Vysoká nad Uhom, kde sa Kolesárová kvôli postupu vojsk ukrývala so svojou rodinou a ďalšími ľuďmi. Rodina chcela vojaka pohostiť, muž ale začal dievčinu obťažovať a naliehal, aby sa mu oddala. Kolesárová odmietla, vojak na ňu namieril zbraň a dvoma ranami ju zastrelil. Kvôli pokračujúcim bojom bola pochovaná až ďalší deň a bez prítomnosti kňaza.

Blahorečenie viedol kardinál Giovanni Angelo Becciu, ktorého vyslal z Vatikánu pápež František. "Nech sa božia služobnica Anna Kolesárová, panna a a mučenica, ktorá bránila svoju ženskú dôstojnosť, nazýva odteraz blahoslavenou. Stála pred tragickou dilemou - zostať nažive, alebo zomrieť. Smrť ju zastihla pred očami otca," povedal Becciu počas obradu blahorečenia. Dodal, že aj v súčasnosti dochádza k násiliu na ženách a že znásilnenie, považované za vojnovú zbraň, nie je uznané ako zločin proti ľudskosti.

Vlani balohorečili Titusa Zemana

Blahorečenie Slovenky umožnil pápež František tento rok v marci. Hlava katolíckej cirkvi vtedy schválila dekrét potvrdzujúci mučenícku smrť Kolesárovej. Tá sa na Slovensku stala prvou ženou mimo cirkevnej štruktúry, ktorá bola blahorečená. Samotný proces blahorečenia začal už v roku 2004, a to z iniciatívy mladých ľudí, ktorí sa zaujímali o životný príbeh dievčaťa.

Slávnosť blahorečenia sa na Slovensku, kde sa väčšina obyvateľov hlási ku katolíckej cirkvi, konala po roku. Vlani v septembri bol blahorečený slovenských saleziánsky kňaz Titus Zeman, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný.

Blahorečenie je v rímskokatolíckej cirkvi jedným z prvých stupňov v procese vedúcemu ku svätorečeniu. Pre blahorečenie je zvyčajne potrebné preukázať zázrak. Táto podmienka ale nemusí byť splnená, ak kandidát zomrel ako mučeník.

Súvisiace články