Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V okrese Trebišov zavádzajú prísne opatrenia proti osýpkam, vrátane povinného očkovania
Zdielať na

V okrese Trebišov zavádzajú prísne opatrenia proti osýpkam, vrátane povinného očkovania

TREBIŠOV / Po epidémii syfilisu nechcú pripustiť hrozbu osýpok. Okresní hygienici z Trebišova prijali tvrdé preventívne opatrenia. Cieľom je riziková kategória detí a mládeže s prázdnym očkovacím preukazom, ktorej môže vírus spôsobiť vážnu ujmu na zdraví. Ich rodičia s nimi musia okamžite navštíviť lekára.

Odborníci sa obávajú, že ohnisko nákazy sa môže presunúť aj do iných okresov. "Zabezpečili pre nich povinné očkovanie, lebo jedná sa o doočkovanie v zmysle povinného očkovania," povedala zástupkyňa regionálnej hygieničky RÚVZ Trebišov Lucia Demesová. Epidémia už pomaly klope na brány okresu Trebišov. Susediace regióny sa vírusu nedokázali ubrániť. Hygienici majú v evidencii množstvo nezaočkovaných detí. Práve tie musia lekári podchytiť a urýchlene im podať vakcínu. Inak môže ich imunita zlyhať.

"Sa vyskytujú sem-tam obvody, kde je zaočkovanosť menšia ako 90 percent," hovorí Demesová. Vakcína proti osýpkam je bezplatná. Medzi najčastejšie príčiny nezaočkovania patrí zlá sociálna situácia rodín ale aj ich migrácia do zahraničia. Nariadeniu hygienikov sa musí podrobiť každý rodič, ktorý doteraz nedal dieťa zaočkovať. Ak by sa tak nestalo, zakonný zástupca musí rátať s následkami.

"By sa mohol aplikovať trestný zákon, ktorý hovorí, že úmyselné šírenie infekčného ochorenia, sa považuje za trestný čin," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy