Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Helsinki vítajú Trumpa a Putina kontroverznými billboardami: Pán prezident, vitajte v krajine slobodnej tlače
Zdielať na

Helsinki vítajú Trumpa a Putina kontroverznými billboardami: Pán prezident, vitajte v krajine slobodnej tlače

HELSINKI / Americký prezident Donald Trump v pondelok priletel do Fínska. V Helsinkách sa stretne na samite s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Pre amerického prezidenta si pripravil miestny denník nezvyčajné privítanie. V meste si zaplatili 300 billboardov, ktoré vedú popri ceste medzi letiskom a miestom konania samitu.

Fínsky denník Helsingin Sanomat vítajú amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimíra Putina veľmi svojsky.

Najväčšie fínske noviny si zaplatili sériu 300 billboardov, ktoré sú rozmiestnené na trase z letiska na miesto konania samitu amerického a ruského prezidenta. Tieto billboardy pripomínajú zlé vzťahy oboch prezidentov s médiami s jasným odkazom na slobodu tlače.  Billboardy sú v angličtina aj ruštine.

Ako uviedol Kaius Nieme, šéfredaktor fínskeho denníka Helsingin Sanomat, cieľom tejto kampane je zvýšenie povedomia slobody tlače po celom svete, píše ABC News. 

"Chceme ukázať našu podporu tým kolegom, ktorí musia každodenne bojovať v každodenne tvrdých podmienkach, tak v USA, ako aj v Rusku," dodal Nieme.

https://twitter.com/KaiusNiemi/status/1018437056698175489

Demonštrácie

Samit prezidentov USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimíra Putina sprevádzajú aj demonštrácie. Bojovníci za ľudské práva a ochrancovia životného prostredia dnes protestujú na uliciach hlavného mesta Fínska, kde sa uskutoční samit. Hnutie Greenpeace zavesila obrovský transparent na veži kostola v centre Helsínk. Organizácia bojujúca za práva homosexuálov premietla svoju správu priamo na fasádu paláca Fínskeho prezidenta.

"Rozohrejme naše srdcia, nie snašu planétu," píše hnutie Greenpeace na transparente na veži kostola v Helsinkách. Reagovala tak na nedávne oznámenie prezidenta Trumpa, že USA odstupuje od parížskej dohody o klíme. 

https://twitter.com/jaketapper/status/1018557899625332738

​"Trump a Putin: Zastavte zločiny proti ľudskosti v Čečensku", premietla americká organizácia Kampaň o ľudských právach v noci na dnešok na stenu paláca v centre Helsínk. "Celý svet sa pozerá, Mlčanie je smrtelné", objavilo sa tiež na sídle hlavy štátu, kde sa stretnutie Trumpa s Putinom dnes uskutoční. Kampaň Organizácie pre ľudské práva vyzvala na vyšetrovanie prenasledovania zástupcov sexuálnych menšín v Čečensku.

Fínska polície očakáva demonštrácie počas samitu amerického a ruského prezidenta po celú noc. Už predtým boli pred prezidentským palácom priaznivci voľného obchodu. V centre Helsiniek sa stretli aj demonštranti, ktorí vyzvali Trumpa, aby podporil Ukrajinu v rozpore s Ruskom.

Organizácia Greenpeace zavesila protestný transparent na vežu kostola počas samitu Donalda Trump a Vladimíra Putina

Organizácia Greenpeace zavesila protestný transparent na vežu kostola počas samitu Donalda Trump a Vladimíra Putina

sita

Rozhovor medzi štyrmi očami

Donald Trump má v pláne zahájiť svoju schôdzu s Vladimírom Putinom rozhovorom medzi štyrmi očami za zatvorenými dverami. Oznámila to dnes televízia CNN s odkazom na osoby pripravujúce samit a rovnakú možnosť pripustil i Kremeľ.

Trump chce podľa americkej televízie demonštrovať svoju prezieravosť voči diplomatickým konvenciám a súčasne ochotne ignorovať obavy amerických spojencov, že jeho stretnutie s Putinom vyvolá nepredvídateľný vývoj. S Putinom chce Trump rokovať na úvod summitu iba v prítomnosti tlmočníkov bez širokých delegácií, rovnako ako v júni v Singapúre hovoril sám se severokorejským vodcom Kim Čong-oem.

Možnosť rokovaní štátov v najužšej zostave dnes pripustil i kremelský spisovateľ Dmitrij Peskov. Setkání medzi čtyřmi očima podľa neho Moskva "absolutne" vyhovuje. "Putin sa cíti dobre v akomkoľvek prostredí, ktoré je pohodlné pre jeho partnerov.Neobligujeme, že ak bude potvrdená predbežná dohoda, uskutoční sa na začiatku summitu stretnutia oboch prezidentov medzi štyrmi očami," povedal Kremeľský spisovateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy