Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Predseda Európskej rady Tusk vyzval Trumpa a Putina, aby neničili svetový poriadok
Zdielať na

Predseda Európskej rady Tusk vyzval Trumpa a Putina, aby neničili svetový poriadok

PEKING / Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu, aby spolupracovali s Európou a vyhli sa tak obchodným vojnám a predišli konfliktom a chaosu. Tusk sa tak vyjadril v pondelok počas návštevy Pekingu, kde sa začína summit Číny a Európskej únie. Pripomenul, že v rovnaký deň sa koná aj summit Trumpa a Putina vo fínskych Helsinkách.

Tusk dnes hovoril v Pekingu na samite medzi Čínou a Európskou úniou, kde sa spolu s predsedom Európskej komisie Jean-Claudeom Junckerom stretol s predsedom čínskej vlády Li Kche-čchiangom.

Jeho slová padli len niekoľko hodín pred samitom medzi Trumpom a Putinom, ktorý sa dnes koná v Helsinkách.

"Všetci sme si vedomí skutočnosti, že štruktúra sveta sa mení pred našimi očami a je našou spoločnou zodpovednosťou urobiť všetko preto, aby to bola zmena k lepšiemu," povedal Donald Tusk.

Európa, Čína, USA a Rusko majú podľa neho "spoločnú povinnosť" nezničiť celosvetový poriadok, ale zlepšiť ho reformou medzinárodných obchodných pravidiel. "Ešte je čas zabrániť chaosu," povedal Tusk.

Spojené štáty, Rusko a Čínu vyzval k reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorá potrebuje nové pravidlá pre technologické transfery a dotácie v priemysle.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na spoločnej tlačovej konferencii doplnil, že Čína vie, ako otvoriť svoje hospodárstvo, a môže tak urobiť, ak si to želá.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang zdôraznil, že jeho krajina chce usilovať o vyváženejšie obchod s Európskou úniou. Čína musí pokročiť v rokovaniach o zmluvách s EÚ a obe strany by sa mali zamerať na to, aby dohody boli uzavreté skoro, povedal premiér.

Faux Pas pri návšteve kráľovnej

Americký prezident Donald Trump počas svojej návštevy pri stretnutí s anglickou kráľovnou urobil viacero vážnych prešľapov. Najskôr kamery zachytili, ako sa Alžbeta II. pozerá na hodinky, pretože prezidentský pár meškal. Hneď po príchode sa Trump neuklonil ako je zvykom, ale podal kráľovnej ruku. No a do tretice sa pri prehliadke kráľovskej gardy postavil kráľovnej chrbtom, čo si nemôže dovoliť ani jej vlastný manžel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy